Η τελευταία νύχτα του Γέροντα Ιακώβου Τσαλίκη στο ασκητήριο του Οσίου Δαβίδ

Κάποιος καθηγητής χριστιανοί μου, που ασχολήθηκε αρκετά με στιγμιότυπα από τη ζωή του μακαριστού π. Ιακώβου Τσαλίκη – εδώ είναι το βιβλίο του – του γνωστού ηγουμένου της Μονής του Οσίου Δαβίδ στη Εύβοια, που προχτές, 1η του μηνος Νοεμβρίου, μαζί με τους Αγίους Αναργύρους, εορτάζει και ο Όσιος Δαβίδ, γράφει τα εξής, για την τελευταία νύχτα που πέρασε στο ασκητήριο του οσίου:

Έφθασε, λέει, ο Γέροντας πολυ κοντά, μα πριν κατηφορήσει για την σπηλιά, κοίταξε ασυναίσθητα δεξιά.

Ο σκοτεινός όγκος των βράχων, και στην κορφή το σεντονάκι του οσίου, γράφει επί λέξει: Ούτε τώρα, ούτε άλλη φορά θα μπορέσει ν ανέβει πλέον εκεί πάνω.

Γέμισε νοσταλγία ο Γέροντας. Για τις νύχτες με το φεγγάρι που ανέβαινε εκει πάνω και προσευχόταν ώρες-ώρες μόνος με τ αστέρια και τον Γέροντά του, τον όσιο Δαβίδ.

Τώρα μόνος στο ασκητήριο. Και αυτό πολύ του ήτανε. Κανονικά δεν έπρεπε να περπατάει τόσο πολύ νύχτα σε κακοτράχαλα μονοπάτια, ούτε να τον βρούνε δεν θα μπορούσαν.

Σκεφτόταν ότι ίσως να τανε η τελευταία φορά που πήγαινε στο ασκητήριο. Πράγματι, ήταν η τελευταία.

Προσευχήθηκε απρόσκοπτα, ούτε οι δαίμονες, ούτε η καρδιά του τον τάραξαν, απόλαυσε μέσα του την ειρήνη και όταν γέμισε ολόκληρος απ αυτήν, τον δρόσισε πνευματική αύρα που γλύκανε και το τελευταίο του κύτταρο.

Έγινε όλος Θεία Χάρη. Ζούσε, πετούσε, ενέπνεε, μιλούσε με τον όσιο, τον συντρόφευαν άγγελοι μέ φτερούγες, με νεανικές μορφές, όλο δόξα δοξολογούσε μαζί τους τον Τριαδικο Θεό, τον κάμανε οι άγιοι σύναγρο, με συστολή καθότανε μαζι τους, με παρρησία όλοι μαζί βλέπανε την τρίλαμπη Δόξα του Αγίου Θεού.

Και τι δεν έζησε την νύχτα εκείνη. Είτε εν σώματι, είτε εκτός του σώματος, δεν ήξερε, δεν μπόρεσε να εξηγήσει ποτέ.

Τέτοιες όμοιες και παρόμοιες παράδοξες ανταύγειες της θείας ελάμψεως αδελφοί μου, έζησαν και ζούνε αρκετοί καταξιωμένοι λειτουργοί του Υψίστου, ακόμα και σήμερα, μέσα στη Θεία Λειτουργία, που τόσο αδέξια αναλύουμε.

Και προς Θεού βέβαια όχι εγώ, μην περάσει από το μυαλό σας. Ουδέποτε καταξιώθηκα τοιούτων δωρεών, ωσάν του π. Ιακώβου.

Πηγή:

https://agia-varvara.blogspot.com/2009/04/63-79.html?fbclid=IwAR0FaQJkEwADx6xKIQJsKUe_IiaXPh9_INhWtLQjDMYHaVpFId8mWCO2NUE π. Στέφανος Αναγνωστόπουλος

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments