Νέους ισχυρούς σεισμούς σε Ελλάδα και Τουρκία προβλέπουν σεισμολόγοι

Σεισμός στην Τουρκία: Κινδυνεύει ή όχι η χώρα μας;

Δύο Έλληνες σεισμολόγοι μιλούν στο OPEN TV, καταθέτοντας την άποψή τους

«Ένας σεισμός 6,8 Ρίχτερ μπορεί να συνοδεύεται και από αρκετούς ισχυρούς μετασεισμούς οι οποίοι μπορεί να φτάσουν τα 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερους.

Δεν είναι 100% αυτό απαραίτητο. Είναι πιθανό αλλά δεν είναι απαραίτητο.Το μικρό εστιακό βάθος δεν σημαίνει κάτι. Ομως, από το 1998 το συγκεκριμένο ρήγμα έχει μπει σε μία διέγερση».

Αυτά σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. Μιλώντας στην εκπομπή Ωρα Ελλάδος 07:00 και στο κανάλι OPEN, ο σεισμολόγος, με αφορμή τον σεισμό 6,8 Ρίχτερ στην Τουρκία, επισημαίνει: «Το πρόβλημα αφορά το συγκεκριμένο ρήγμα».

«Το συγκεκριμένο ρήγμα είναι πάρα πολύ μακρυά από τον ελληνικό χώρο», σχολιάζει ερωτηθείς για το κατά πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα. Και προσθέτει: «Είναι υπερβολή να μιλάμε για κάποια σεισμικότητα στον ελλαδικό χώρο».

Στην εκπομπή μίλησε και ο καθηγητής Σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, λέγοντας: «Είναι αρκετά πρόωρο και επιπόλαιο να πει κάποιος θα μας επηρεάσει ή δεν θα μας επηρεάσει».   

Έλληνες σεισμολόγοι: ”Έρχεται μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη”

Ο Άκης Τσελέντης ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα δεν συνδέεται με τον φονικό σεισμό της Τουρκίας.

«Ο σεισμός στην Τουρκία δεν επηρεάζει την Ελλάδα. Αν γίνει σεισμός στην Ελλάδα θα είναι ένα εντελώς τυχαίο γεγονός. Η αραβική πλάκα διεμβολίζει την πλάκα της Τουρκίας και είναι μακριά από το ρήγμα της βορείου Ανατολίας, ο οποίος συνδέεται με τον ελλαδικό χώρο. Ας μην ακούμε τις Κασσάνδρες. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η Τουρκία θα υποφέρει για καιρό. Στο σημείο έπρεπε να υπάρχει μετασεισμική δραστηριότητα, δεν υπάρχει, οπότε αναμένουμε ισχυρό μετασεισμό», δήλωσε μεταξύ άλλων ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:

«Στην Ελλάδα δυστυχώς η αντισεισμική πολιτική είναι άθλια. Δεν επιτρέπεται μετά από κάθε μεγάλο σεισμό, τα πρώτα που υφίστανται ζημιές να είναι τα σχολεία και τα δημόσια κτήρια».  

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments