Εξηγήσεις ζητά η Μητρόπολη από τον Κρητικό ιερέα για τη Θεία Κοινωνία

«Δέχτηκα ύβρεις» λέει ο πατέρας Χαράλαμπος Κοπανάκης – «Προφανώς κάποιοι άνθρωποι αισθάνθηκαν ότι απορρίπτω τη Θεία Κοινωνία και εξεμάνησαν, δεν απέρριψα το μυστήριο» είπε

Εξηγήσεις από τον Κρητικό ιερέα που εξέφρασε δημοσίως την άποψή του για τη μετάδοση του Covid-19 μέσα από τη Θεία Κοινωνία, ζήτησε η Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας.

Η ανάρτηση του πατέρα Χαράλαμπου Κοπανάκη έγινε θέμα συζήτησης με τον ίδιο να τονίζει, σύμφωνα με το creta24.gr, πως μετέπειτα δέχτηκε ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις.

Ο ίδιος μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και εξήγησε τι ήταν εκείνο που τον ώθησε στο να τοποθετηθεί δημόσια για ένα θέμα που έχει απασχολήσει την επικαιρότητα εν μέσω της πανδημίας.

«Η απάντηση είναι απλή, είμαι κληρικός», ανέφερε ο ίδιος και συμπλήρωσε: «Καλούμαστε να υπηρετήσουμε τον σύγχρονο άνθρωπο, που αμφισβητεί, δεν δέχεται τόσο έυκολα θέσφατα. Αφουγκράζομαι, ζώ ανάμεσα στους πιστούς για 24 χρόνια.»

Ο π. Χαράλαμπος τόνισε πως με την ανάρτησή του, επιχείρησε να διακρίνει την ουσία από τον τύπο. «Το ουσιώδες είναι ο πιστός να λαμβάνει τη Θεία Κοινωνία, το επουσιώδες είναι ο τρόπος που θα την λάβει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος μίλησε ακόμη για το πως η εκκλησία μπορεί και «οφείλει», σύμφωνα με τον ίδιο, να γίνει πιο ευέλικτη, αφού πλέον απευθύνεται σε ανθρώπου οι οποίοι ενημερώνονται συνεχώς και τείνουν να μην δέχονται δόγματα. «Δόγμα δεν είναι το κοχλιάριο, δόγμα είναι η Θεία Κοινωνία», τόνισε.

«Ο άνθρωπος είναι ένα μεγαλειώδες ον, με πολλές δυνατότητες. Ταυτόχρονα όμως είναι και εξαιρετικά ευάλωτος αφού γνωρίζει πως είναι θνητός. Αυτή ακριβώς η γνώση είναι που του δημιουργεί ανασφάλειες και στον εκκλησιαστικό χώρο είναι πάρα πολύ εύκολο να δημιουργήσουμε βεβαιότητες, να κάνουμε τους πιστούς να νιώσουν ασφάλεια», ανέφερε.

«Προφανώς κάποιοι άνθρωποι αισθάνθηκαν ότι απορρίπτω τη Θεία Κοινωνία και εξεμάνησαν, δεν απέρριψα το μυστήριο», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Μάλιστα όπως δήλωσε η άποψη αυτή περί αλλαγής του τρόπου μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας δεν είναι μόνο δική του σκέψη. «Μέσα στον εκκλησιαστικό χώρο υπάρχει πλουραλισμός», συμπλήρωσε και έδωσε παραδείγματα ιεραρχών που έχουν ακολουθήσει έναν άλλο τρόπο μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας λόγω του κορωνοϊού.

«Μέχρι τον 14ο αιώνα δεν υπήρχε η Ιερή Λαβίδα», σημείωσε ο ιερέας, «η Θεία Κοινωνία δινόταν με τον δείκτη και τον αντίχειρα».

«Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή είμαστε στην Ελλάδα. Δεν θέλω να πω περισσότερα, όσοι λίγο γνωρίζουν μπορούν να καταλάβουν πως λειτουργούν οι μηχανισμοί και ο μεταβολισμός των πληροφοριών στην Ελλάδα, έχουμε λίγο μια ιδιαίτερη κουλτούρα.

Ο συντοπίτης μας, προς τιμή του και μπράβο, είναι άνθρωπος που ξέρει να διαλέγεται με την μετά-νεωτερική εποχή, ο μητροπολίτης Αυστρίας πήρε απόφαση να επαναφέρει, δεν ακύρωσε τη Θεία Κοινωνία, να επαναφέρει με το παλαιοχριστιανικό τρόπο μετάδοσης χωρίς τη λαβίδα δηλαδή. Αυτός είναι άθεος, είναι αιρετικός; Και ο Γερμανίας πήρε απόφαση να απαγορέψει τη Θεία Κοινωνία. Πρέπει να είμαστε ευέλικτοι, με δόγματα δεν μπορείς να συνυπάρξεις με τον άνθρωπο. Όταν κάνεις τα πάντα δόγμα. Και δόγμα δεν είναι το κοχλιάριο, δόγμα είναι η Θεία Κοινωνία, δεν είναι το σκεύος»*.

Μάλιστα αναφέρθηκε και σε ιστορικά στοιχεία που αποδεικνύουν, όπως τόνισε, πως ο τρόπος μετάδοσης είχε αλλάξει και παλαιότερα λόγω πανδημίας. «Υπάρχουν γραπτά του Αγίου Νικόδημου του Αγιορείτη για το πως γινόταν η μετάληψη ασθενών την περίοδο της πανώλης», συμπλήρωσε ο π. Χαράλαμπος.

Τέλος ανέφερε πως στην Αμερική ενορία αποφάσισε την χρήση πολλών κοχλιαρίων, ένα για κάθε πιστό, τα οποία μετά τη Θεία Κοινωνία θα απολυμαίνονται σε κλίβανο.

«Αυτοί είναι άθεοι; Έχουμε Χριστιανούς δύο ταχυτήτων; Και ποιος είναι τελικά αυτός που μετράει την πίστη;», αναρωτήθηκε ο ιερέας.

Ο π. Χαράλαμπος Κοπανάκης αναμένεται να καταθέσει επίσημα και εγγράφως τις απόψεις του για το θέμα μετά και την κλήση της Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας όπου υπάγεται.

ΠΗΓΗ : protothema.gr

Πηγή: https://www.pressing.gr/menu/ellada/eksigiseis-zita-i-mitropoli-apo-ton-kritiko-ierea-gia-ti-theia-koinonia

Σημείωση Χώρας: Αυτός έγραψε ότι «Το επιχείρημα των πιστών, ότι μέσω της Θείας Κοινωνίας δεν μεταδίδονται ασθένειες μάλλον είναι υβριστικό». Άρα, αμφισβητεί ο ίδιος ξεκάθαρα το δόγμα. Ας κλείσουμε λοιπόν την ανάρτηση με δικά του λόγια ξανά «Οι άνθρωποι δε που κάποια στιγμή δεχόμαστε χειροτονία και καθισταμεθα κληρικοί, δεν χάνουμε μαγικά τις αδυναμίες μας. Τις κουβαλάμε και μάλιστα στις περισσότερες των περιπτώσεων τις μεγεθύνουμε στην πορεία». Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Σημείωση Χώρας 2: Τι κρίμα να νομίζεις άνθρωπε μου και είσαι και ρασοφόρος, ότι η Θεία Κοινωνία είναι “εις ένδειξη”, “εις ανάμνηση” κάτι “συμβολικό” και όχι πραγματικά αίμα και σώμα Χριστού. Γιατί ας μη κρυβόμαστε, αυτό πιστεύεις και αυτό διαλαλείς. Και τι κρίμα, να υπάρχουν και άνθρωποι που μέσα στην ανοησία τους και στην άγνοια τους, σε υποστηρίζουν. Εν τέλει, ακόμα και με το ζόρι να έγινες παπάς, ιερέας κατά τη γνώμη μου ΔΕΝ είσαι και δεν έχεις δικαίωμα με την ευφράδεια του λόγου σου να υποστηρίζεις κακοδοξίες και αιρετικές απόψεις. Τράβα σπίτι σου και άσε μας ήσυχους. 

Σημείωση Χώρας 3η: Είχα την αίσθηση ότι για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, ότι απαιτείται απόφαση Συνόδου και όχι απόφαση ενός Δεσπότη.

Η Μητρόπολη ζητά εξηγήσεις από τον ιερέα για τη Θεία Κοινωνία – «Δέχτηκα ύβρεις» λέει ο ίδιος

Εξηγήσεις από τον Κρητικό ιερέα που εξέφρασε δημοσίως την άποψή του για τον τρόπο μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας, ζήτησε η Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας.Η ανάρτηση του πατέρα Χαράλαμπου Κοπανάκη, που δημοσίευσε πρώτο το Creta24, έγινε θέμα συζήτησης σε πανελλαδικό επίπεδο, με τον ίδιο να τονίζει πως μετά την ανάρτησή του δέχτηκε ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις.

Gepostet von TV CRETA – Παγκρήτια Ραδιοτηλεόραση Α.Ε. am Freitag, 22. Mai 2020

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments