Το σπήλαιο με τα λείψανα των Αγίων Νηπίων στη Βηθλεέμ. Φωτο και βίντεο

Ἡ Ἁγία Βηθλεέμ φιλοξενεῖ τή Βασιλική τῆς Γεννήσεως τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, ἐντός τῆς ὁποίας βρίσκεται τό Ἅγιο Σπήλαιο, ἡ Ἁγία Φάτνη καί παραπλεύρως τό Σπήλαιο μέ τούς τάφους τῶν Ἁγίων Νηπίων πού ἔσφαξε ὁ Ἡρώδης.

Σε αυτό το σπήλαιο αμέσως μετά τη σφαγή των νηπίων, έθαψαν οι άνθρωποι τά βρέφη που έσφαξε η μανία του Ηρώδη. Το σπήλαιο εκείνο στη συνέχεια έγινε τόπος προσευχής και ασκήσεως. Εκεί στη συνέχεια ετάφησαν και πολλοί άγιοι πατέρες που εσφάγησαν το 614 μετά Χριστόν από τούς Πέρσες.

Μέχρι σήμερα βλέπει κανείς κυρίως αυτούς τους τάφους αλλά και πολλά οστά νηπίων αλλά και ενηλίκων. Ο χώρος παρότι κάτω από τη γη με πολλή υγρασία παντού της αναδίδει άρρητη ευωδία.

Προθήκη στο χώρο του σπηλαίου των νηπίων περιέχουσα λείψανα των Αγίων Νηπίων

Να σημειώσουμε ότι μερικά λείψανα των Aγίων Νηπίων, βρίσκονται στην Kωνσταντινούπολη, στο Nαό του Aγίου Iακώβου του αδελφοθέου, τον οποίον ανήγειρε ο Iουστίνος.

Λειψανοθήκη με λείψανο ενός από τα αναιρεθέντα υπό Ηρώδου νήπια της Βηθλεέμ βρίσκεται στον Θησαυρό του Καθεδρικού Ναού της Βασιλείας στην Ελβετία. Το λείψανο (πόδι) δωρήθηκε τον 6ο αιώνα από Ιρλανδούς μοναχούς στον Καθεδρικό Ναό της Βασιλείας, αλλά στεγάζεται σε μία πολύ μεταγενέστερη λειψανοθήκη, πλούσια διακοσμημένης, του 15ου αιώνα (περίπου 1450).

 Λειψανοθήκη με λείψανο (πόδι) αναιρεθέντος νηπίου της Βηθλεέμ http://leipsanothiki.blogspot.be/

Τέλος, ένα μικρό λείψανο φυλάσσεται στον Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Ν.Φιλαδέλφειας, ευλογία του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Ειρηναίου

Επιμέλεια κειμένου Χώρα Του Αχωρήτου 

Πηγές :

http://armenisths.blogspot.gr/2015/12/14000-29.html

http://arpati.blogspot.gr/2014/08/blog-post_566.html

http://www.saint.gr/1068/saint.asp

http://leipsanothiki.blogspot.gr/2013/12/199.html

http://apantaortodoxias.blogspot.gr/2015/12/614.html

http://www.romiosyne.org/%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%AC-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BA%CF%85%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%92%CE%B7%CE%B8%CE%BB%CE%B5%CE%AD%CE%BC

http://www.kalavrytanews.com/2014/09/bhtleem-kalavryta.html

https://www.youtube.com/watch?v=pDIk9hPigbc

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments