«Πείτε στα παιδιά μου ότι τα αγαπώ»-Ανενόχλητος έφτασε στη Γαλλία ο Τυνήσιος-Τζιχαντιστές πανηγύριζαν για την χθεσινή επίθεση

Με νέες επιθέσεις απειλούν τη Γαλλία το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα-Μυστήριο για το αν ο «χαμογελαστός» τζιχαντιστής που έφτασε από την Τυνησία στη Νίκαια για να σπείρει τον θάνατο, ανήκε σε δίκτυο τζιχαντιστών

Μέχρι χθες αργά το βράδυ, τζιχαντιστές πανηγύριζαν για την χθεσινή επίθεση με μαχαίρι στον Καθεδρικό Ναό Νοτρ Νταμ της Νίκαιας, όπως αναφέρει η ομάδα παρακολούθησης πληροφοριών «SITE», γράφει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Η διευθύντρια του «SITE», Ρίτα Κατς, δήλωσε ότι, αν και μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, οι τζιχαντιστές βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν.

Οι έρευνες των αρχών προσπαθούν να διαλευκάνουν, εάν ο νεαρός ισλαμιστής τρομοκράτης ανήκε σε δίκτυο τζιχαντιστών.

Επίθεση στη Νίκαια: Ο Τυνήσιος ύποπτος είχε συλληφθεί το 2016 για χρήση μαχαιριού

Ο Μπραχίμ Αλ Αουισάουι, ο Τυνήσιος ύποπτος για την επίθεση με τρεις νεκρούς χθες στη βασιλική Νοτρ Νταμ της Νίκαιας στη Γαλλία, είχε συλληφθεί το 2016 για χρήση βίας και χρήση μαχαιριού, δήλωσε ο Μόχζεν Ντάλι, ένας αξιωματούχος του τυνησιακού δικαστικού σώματος.

Οι τυνησιακές αρχές ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα ότι ξεκίνησαν έρευνα για το αν υπάρχει οργάνωση με την ονομασία Οργάνωση Μάχντι και για το αν αυτή διέπραξε την επίθεση στη Νίκαια, βάσει διαφόρων ισχυρισμών που κυκλοφόρησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αυτή κρύβεται πίσω από την επίθεση στη γαλλική πόλη.

Το γραφείο της εισαγγελίας που είναι αρμόδια για αντιτρομοκρατικές υποθέσεις ανέθεσε σε ειδική μονάδα ασφαλείας τη διεξαγωγή της έρευνας, μετέδωσε το πρακτορείο TAP.

Αυτή η ομάδα θα προσπαθήσει να βρει αν υπάρχει η Οργάνωση Μάχντι και αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί που έγιναν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ότι αυτή βρίσκεται πίσω από την επίθεση στη Νίκαια, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Ο ύποπτος για την επίθεση, ο οποίος φώναζε Αλλάχου Άκμπαρ, είναι ένας 21χρονος Τυνήσιος, ο οποίος είχε πρόσφατα μεταναστεύσει στην Ευρώπη.

Ο Τυνήσιος τζιχαντιστής έφθασε ανενόχλητος στη Γαλλία -Το χρονικό του τρόμου

Με χαμόγελο πόζαρε στον φακό ο τζιχαντιστής που έσπειρε τον τρόμο και τον θάνατο στη Νίκαια, όταν πάτησε το πόδι του έναν μήνα νωρίτερα στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Τη φωτογραφία τράβηξαν οι Αρχές στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου ο Μπραχίμ Αουσάουι πάτησε το πόδι του στις 8 Οκτωβρίου, αφού προηγουμένως είχε περάσει 20 μέρες σε καραντίνα στη Λαμπεντούζα και στο πλοίο «Rhapsody». Το πλοίο απέπλευσε από το ιταλικό νησί και αγκυροβόλησε ανοικτά του Μπάρι μέχρι που ξεκίνησε η αποβίβαση των επιβαινόντων.

Οι Αρχές φωτογράφισαν τον μακελάρη, του πήραν τα στοιχεία και τα δακτυλικά αποτυπώματα και τον οδήγησαν σε κέντρο μεταναστών. Την επομένη τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορούσε να παραμείνει σε ιταλικό έδαφος και τον διέταξαν να φύγει εντός επτά ημερών από τη χώρα, αλλά αντί να τον απελάσουν τον άφησαν ελεύθερο και τώρα η αστυνομία ερευνά πώς έγινε αυτό.

Από εκεί ο Αουσάουι κατευθύνθηκε σιδηροδρομικώς προς τη Γαλλία και πέρασε τα σύνορα χωρίς κανείς να τον ελέγξει. Πιστεύεται ότι έμεινε στο Παρίσι μέχρι την παραμονή του μακελειού, όταν πήρε το τρένο για τη Νίκαια.

Φθάνοντας εκεί, ο μακελάρης έστειλε μια φωτογραφία της βασιλικής της Νοτρ Νταμ -όπου εξαπέλυσε την επομένη την τρομοκρατική του επίθεση- στον αδελφό του και τον ενημέρωσε ότι σκόπευε να περάσει τη νύχτα μπροστά από την εκκλησία.

Όταν άνοιξε ο ναός στις 08:30 το πρωί, ο τζιχαντιστής μπήκε μέσα και παρέμεινε επί ένα μισάωρο προτού τραβήξει ένα μαχαίρι 30 εκατοστών και ξεσπάσει το δολοφονικό του αμόκ σε όποιον έβρισκε μπροστά του.

Το πρώτο θύμα του ήταν μια 60χρονη ενορίτισσα που είχε πάει να προσευχηθεί και της έκοψε τον λαιμό σε μια προσπάθεια να την αποκεφαλίσει.

Στη συνέχεια επιτέθηκε στον νεωκόρο του ναού, τον 54χρονο Βενσάν Λοκές, που είχε ανοίξει μισή ώρα νωρίτερα τις πύλες του ναού και προετοίμαζε την ώρα εκείνη τη Λειτουργία.

Πιστός καθολικός, ο Λοκές βοηθούσε επί δέκα χρόνια στην τέλεση των λειτουργιών στον ναό, ενώ υποδεχόταν και τους επισκέπτες και τους ενορίτες όταν άνοιγε τις πύλες της Νοτρ Νταμ για το κοινό κάθε πρωί.

Η αποτρόπαιη δολοφονία του προκάλεσε θλίψη και οργή στους ενορίτες. «Έχω σοκαριστεί τόσο πολύ. Ακόμη τον βλέπω μπροστά μου να περπατά, να ανάβει τα καντήλια. Και τώρα σκέφτομαι: ‘δεν τον έχουμε πια μαζί μας”», είπε η Λόρα Μαλ. Και η αδελφή της συμπλήρωσε με δάκρυα στα μάτια: «Τον είχαμε πάντα μαζί μας. Ήταν εδώ συνεχώς, περνούσε εδώ τη μέρα του. Δεν ήταν απ’ αυτούς που πηγαινοέρχονται. Εδώ ήταν το σπίτι του…».

Το επόμενο θύμα του ήταν μια άλλη ενορίτισσα, η γεννημένη στη Βραζιλία Σιμόνε Μπαρέτο Σίλβα. Ο τζιχαντιστής μαχαίρωσε τη 44χρονη μητέρα τριών παιδιών αρκετές φορές, αλλά εκείνη κατάφερε να διαφύγει σε γειτονικό μπαρ. «Πείτε στα παιδιά μου ότι τα αγαπώ», ψέλλισε ξεψυχώντας η γυναίκα στους διασώστες, που προσπαθούσαν μάταια να την κρατήσουν στη ζωή.

Η Σίλβα καταγόταν από περιοχή της Βραζιλίας στις ακτές του Ατλαντικού και είχε ζήσει στο Παρίσι επί 30 χρόνια. Δεν έχει γίνει γνωστό αν ήταν παντρεμένη ή είχε κάποιο σύντροφο. Βραζιλιάνικα ΜΜΕ ανέφεραν ότι είχε τρεις γιους, αλλά το προφίλ της στο Facebook δείχνει ότι είχε δύο αγόρια και ένα κορίτσι αγνώστου ηλικίας.

Θλίψη στη Βραζιλία

Η είδηση του θανάτου της συγκεκριμένης γυναίκας έγινε γνωστή την Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου από τον υπουργό Εξωτερικών της Βραζιλίας.

«Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοινώνει, με θλίψη, ότι ένα από τα άτομα που σκοτώθηκαν ήταν η εκ Βραζιλίας 44χρονη, μητέρα τριών παιδιών, η οποία διέμενε στη Γαλλία. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας λυπάται και καταδικάζει αυτή την φρικτή επίθεση».

Μαγείρισσα στο επάγγελμα και πιστή

Σύμφωνα με το Paris Match, η Σιμόν Μπαρέτο Σίλβα ήταν επαγγελματίας μαγείρισσα και αυτό το διάστημα εργαζόταν κοντά σε ηλικιωμένους. Παρότι έλειπε χρόνια από την Βραζιλία, δεν ξεχνούσε ποτέ την πατρίδα της. Συμμετείχε ενεργά σε πολιτιστικά δρώμενα, όπως θρησκευτικές βραζιλιάνικες εκδηλώσεις στην εκκλησία Μαντλέν του Παρισιού.

Οι μαρτυρίες από τη χθεσινή σφαγή στη Νίκαια αναφέρουν ότι η άτυχη γυναίκα προσπάθησε να διαφύγει από το μένος του 21χρονου τρομοκράτη και να κρυφτεί σε γειτονικό μπαρ. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος μίλησε στο France Info, και διηγήθηκε ότι η γυναίκα «διέσχισε το δρόμο, τραυματισμένη και μέσα στα αίματα. Ο αδελφός μου και ένας υπάλληλος προσπάθησαν να την σώσουν, την μετέφεραν στο εσωτερικό του μαγαζιού, χωρίς να καταλαβαίνουν τι είχε συμβεί. Μας είπε ότι ένας άντρας με μαχαίρι βρίσκεται στο εσωτερικό της εκκλησίας».

Ο αδελφός του ιδιοκτήτη και ο υπάλληλος πήγαν προς την εκκλησία όπου αντίκρυσαν τον τρομοκράτη, το έβαλαν στα πόδια και αμέσως ειδοποίησαν την αστυνομία. Σύμφωνα με τον ίδιο μάρτυρα, η Σιμόν Μπαρέτο Σίλβα ξεψύχησε λίγη ώρα μετά τον θανάσιμο τραυματισμό της. «Όταν έφτασε το ασθενοφόρο η γυναίκα ακόμη ζούσε και μίλησε στο προσωπικό, τους είπε «Πείτε στα παιδιά μου ότι τα αγαπώ» και μετά πέθανε».

Γείτονες ειδοποίησαν την αστυνομία, που έφθασε γύρω στις 9:10 τοπική ώρα. Οι αστυνομικοί έριξαν 14 σφαίρες στον Αουσάουι, που συνέχισε να φωνάζει «Αλλάχου Ακμπάρ» ακόμη κι όταν τον έβαλαν στο ασθενοφόρο.

Η αστυνομία βρήκε σε σακίδιο που κουβαλούσε ο μακελάρης της Νίκαιας άλλα δύο αχρησιμοποίητα μαχαίρια, δύο κινητά κι ένα αντίτυπο του Κορανίου, καθώς και κάποια προσωπικά αντικείμενα. Όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν γνωστός στις γαλλικές αρχές.

Σοκ στην οικογένεια του μακελάρη στην Τυνησία

Η οικογένεια του Αουσάουι, που ζει στην κωμόπολη Μπουχάτζλα της Τυνησίας, είπε ότι ήταν σε διαρκή επαφή μαζί του, αφότου πάτησε το πόδι του στην Ευρώπη, και μάλιστα τους έστειλε και μια φωτογραφία του ναού της Νοτρ Νταμ στη Νίκαια προτού εξαπολύσει την επίθεσή του.

«Μου είπε ότι ήθελε να περάσει τη νύχτα μπροστά από τον ναό. Μου έστειλε μια φωτογραφία του κτιρίου. Μου τηλεφώνησε όταν είχε φθάσει στη Γαλλία», είπε ο αδελφός του στο δίκτυο Al Arabiya.

Οπως αποκάλυψε, η οικογένεια έπαθε σοκ όταν έμαθε ότι ο Μπραχίμ ήταν υπεύθυνος για το λουτρό αίματος στη Νίκαια. «Όταν είδαμε τις φωτογραφίες, αναγνωρίσαμε τον γιο μας», είπαν. Ο Αουσάουι δεν είχε βρει θέση εργασίας κι απασχολείτο σε διάφορες δουλειές, όπως είπε ένας πρώην γείτονάς του.

Δεν ήταν πάντως γνωστός στις δυνάμεις ασφαλείας ως «σκληροπυρηνικός» προτού εγκαταλείψει την Τυνησία περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως είπε εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών της χώρας. Το μακελειό στη Νίκαια έγινε λίγες μέρες πριν οι Καθολικοί γιορτάσουν την εορτή των Αγίων Πάντων κι ανήμερα της μουσουλμανικής γιορτής των γενεθλίων του προφήτη Μωάμεθ.

Η γαλλική κυβέρνηση ανέβασε στο μέγιστο επίπεδο τον συναγερμό για τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ είχαν προηγηθεί λίγες μέρες νωρίτερα κι άλλες προειδοποιήσεις μετά το κάλεσμα της Αλ Κάιντα σε «τζιχάντ» για τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ.

Χθες βράδυ η αντιτρομοκρατική συνέλαβε έναν 47χρονο στη Νίκαια ως ύποπτο συνεργάτη του Αουσάουι, στον οποίο και φέρεται να έδωσε ένα από τα δύο κινητά που βρέθηκαν στο σακίδιό του.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμαμέν είπε σήμερα στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι η Γαλλία «είναι σε πόλεμο με μια ιδεολογία, την ισλαμιστική, που θέλει να επιβάλει τους πολιτισμικούς της κώδικες και τον ισλαμικό τρόπο ζωής μέσω της τρομοκρατίας».

Τόνισε ότι η Γαλλία είναι «μεγάλος στόχος» τρομοκρατών επειδή συμβολίζει την ελευθερία, την κοσμική κοινωνία και το κράτος Δικαίου. «Ο ισλαμισμός», πρόσθεσε, «είναι μια μορφή φασισμού του 21ου αιώνα, ένας εξτρεμισμός που πρέπει να πολεμήσουμε».

Ο Νταρμαμέν επιβεβαίωσε ακόμη ότι τις προσεχείς ημέρες θα απελαθούν από τη Γαλλία 18 ύποπτοι ισλαμιστές, πέραν των 14 που είχαν ήδη απελαθεί μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Ιστορίας, Σαμιέλ Πατί, κοντά στο Παρίσι.

Επιπλέον 120 αστυνομικοί θα σταλούν στη Νίκαια μετά τη φονική επίθεση με μαχαίρι

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε σήμερα ότι 120 επιπλέον αστυνομικοί θα σταλούν στην πόλη της Νίκαιας, όπου χθες έλαβε χώρα φονική επίθεση με μαχαίρι.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν πρόσθεσε ότι θα δοθούν οδηγίες στους Γάλλους πρεσβευτές στο εξωτερικό, για να εντείνουν τα μέτρα ασφάλειας στις πρεσβείες τους, καθώς και στους Γάλλους πολίτες στο εξωτερικό. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τους Γάλλους υπηκόους που ζουν στο εξωτερικό να είναι προσεκτικοί ύστερα από την επίθεση της Νίκαιας, εκτιμώντας ότι η απειλή προς τα γαλλικά συμφέροντα είναι «παντού».

Οι δηλώσεις των υπουργών έγιναν ύστερα από συνεδρίαση της ομάδας δράσης για την άμυνα, υπό τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Πηγές:

https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/1132247/synagermos-sto-parisi-andras-epitethike-me-maxairi-se-astynomikoys

https://www.iefimerida.gr/kosmos/nikaia-tzihantistis-hamogelastos-ena-mina-makeleio-gallia

https://www.protothema.gr/world/article/1060328/gallia-isis-xesalosan-oi-tzihadistes-meta-tin-epithesi-sti-nikaia-apeiloun-me-nees-epitheseis/ 

https://www.iefimerida.gr/kosmos/nikaia-tromokratiki-epithesi-teleytaia-logia-miteras-gallia

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments