853 κρούσματα-Που εντοπίζονται-Χαρδαλιάς: Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα-Πρόσθετα μέτρα την Πρωτοχρονιά εάν οι πολίτες δεν πειθαρχήσουν τα Χριστούγεννα-Το φιάσκο με τα εμβόλια: Μόλις το 5% του πληθυσμού θα αποκτήσει προστασία-ΠΟΕΔΗΝ: Μόλις 40% η συμμετοχή των υγειονομικών στον εμβολιασμός-Λινού: Φυσικό κάποιοι να ανησυχούν για τα εμβόλια-Τι σημαίνει «έγκριση υπό όρους»-Τσακρής για νέο στέλεχος: Αδιευκρίνιστο αν επηρεάζει διαγνωστική ικανότητα τεστ και εμβόλια-Πώς θα κάνετε αίτηση για δωρεάν τεστ κορονοϊού-Άνοιξε η πλατφόρμα emvolio.gov.gr-Εμβόλιο Pfizer : Ποια ουσία υποψιάζονται οι επιστήμονες ότι ευθύνεται για τις αλλεργικές αντιδράσεις-BioNTech : Νέο εμβόλιο για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού σε 6 εβδομάδες-Μετάλλαξη κορωνοϊού: Πώς επηρεάστηκε ο δείκτης Ro-Διαβατήριο εμβολίου περνάει με νομοσχέδιο η Γαλλία-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι τα εμβόλια ξεκινούν αλλά τα μέτρα θα μείνουν για μήνες

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό

Σήμερα ανακοινώνουμε 853 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 132430, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.

5248 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 38804 (29.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

491 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 156 (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 823 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 83 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4340 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1754 (40.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η κατανομή των 837 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα:

Αιτωλοακαρνανίας 4

Αρκαδίας 1

Αττικής 242

Αχαΐας 19

Βοιωτίας 5

Δράμας 10

Έβρου 46

Εύβοιας 5

Ζακύνθου 1

Ηλείας 2

Ημαθίας 14

Ηρακλείου 3

Θεσσαλονίκης 179

Ιωαννίνων 7

Καβάλας 18

Καλύμνου 1

Καρδίτσας 17

Καστοριάς 1

Κέρκυρας 1

Κεφαλληνίας 1

Κιλκίς 24

Κοζάνης 25

Κορινθίας 2

Λάρισας 46

Λέσβου 4

Μαγνησίας 14

Ξάνθης 18

Πέλλας 15

Πιερίας 25

Πρέβεζας 1

Ροδόπης 21

Σερρών 24

Τρικάλων 12

Φθιώτιδας 9

Χαλκιδικής 9

Χανίων 3

Χίου 3

Υπό διερεύνηση 5

Τι σημαίνει «έγκριση υπό όρους»

Τη στιγμή που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάσισε να δώσει το «πράσινο φως» για τη διανομή και κυκλοφορία του νέου εμβολίου της Pfizer/BioNTech έναντι του κορωνοϊόυ, προκύπτει εύλογα το ερώτημα τι σημαίνει η υπό όρους έγκριση ενός τέτοιου εμβολίου στο πλαίσιο της Ευρώπης των 27.

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό έγκειται στο γεγονός ότι το εμβόλιο δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη άδεια και η χρήση του δικαιολογείται στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν 1,7 εκατ. άτομα παγκοσμίως έως και σήμερα, σύμφωνα με τη μέτρηση του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Η Ελβετία έγινε το Σάββατο η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech σύμφωνα με την ορθή διαδικασίας αδειοδότησης. Η έγκριση του EMA έπεται της κανονικής διαδικασίας, μόνο υπό το πρίσμα ενός επιταχυνόμενου προγραμματισμού και με την προϋπόθεση ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα συμπεριλάβουν ανανεωμένα στοιχεία και δεδομένα αναφορικά με τα εμβόλιά τους για την επόμενη χρονιά.

Σε ανακοίνωση που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα, η οποίυα φάνηκε να απαντά στις ανησυχίες που έχουν διατυπώσει ορισμένες χώρες της ΕΕ αναφορικά με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αδειοδότητηση του εμβολίου, ο EMA κατέστησε σαφές ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να εγκριθεί μόνο κατόπιν μιας επιστημονικής γνωμάτευσης, η οποία θα μπορούσε να αποδείξει ότι τα οφέλη του εν συνόλω θα υπερτερούσαν των παρενεργειών του.

«Τα οφέλη ενός εμβολίου στην προστασία των ανθρώπων εναντίον του κορωνοϊού πρέπει να είναι μακράν μεγαλύτερα από οποιαδήποτε παρενέργεια ή ενδεχομένο κίνδυνο για την υγεία τους», υπογράμμιζει ο ΕΜΑ.

Χαρδαλιάς: Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα – Δεν θα βγουν τα παιδιά

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα,  το «παρών» έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν θα είναι ίδια τα φετινά Χριστούγεννα, όπως δεν ήταν και το Πάσχα. Δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν, ούτε με μεγάλες παρέες.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως αν οι πολίτες δεν πειθαρχήσουν στα μέτρα τα Χριστούγεννα, τότε την Πρωτοχρονιά θα ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Στην ερώτηση για το αν θα υπάρχουν πρόσθετα μέτρα την Πρωτοχρονιά εάν οι πολίτες δεν πειθαρχήσουν τα Χριστούγεννα, η απάντηση είναι “ναι”».

Υπενθυμίζουμε τι θα ισχύσει στις γιορτινές ημέρες:

-Μέχρι εννιά άτομα και δύο οικογένειες.

-Η απαγόρευση από τις 10 έως τις 5 το πρωί θα συνεχιστεί χωρίς εξαίρεση. Μόνη εξαίρεση στο εύρος των ελέγχων και ιδιαίτερα στις περιοχές με αυξημένο φορτίο.

-Τα παιδιά δεν θα βγουν τα πουν τα κάλαντα

-Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών τα Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτων. Μέχρι 25 άτομα στις εκκλησίες και μέχρι 50 στους Μητροπολιτικούς Ναούς».

Το φιάσκο με τα εμβόλια: Μόλις το 5% του πληθυσμού θα αποκτήσει προστασία

Άλλα περιμέναμε και άλλα… ακούσαμε από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους για τις δόσεις εμβολίων που θα έχουμε στη χώρα.

Παρά τις κορόνες του προηγούμενου διαστήματος για πλήθος δόσεων του σκευάσματος που θα έρθει στη χώρα, στη χθεσινή πρώτη ενημέρωση για τον εμβολιασμό στο υπουργείο Υγείας ακούσαμε ότι έως το τέλος Μαρτίου θα έχουμε μόνο 1.265.550 δόσεις, δηλαδή 632.775 εμβόλια, κοινώς περίπου το 5% του πληθυσμού θα εμβολιαστεί!

Αυτό έχει αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτήματα ως προς το πότε θα ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών και των ευπαθών ομάδων, αλλά και πότε θα αρχίσει ο εμβολιασμός του υπόλοιπου πληθυσμού, κάτι που δεν έχει απαντηθεί ποτέ.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα συμμετάσχει στη μεταφορά των εμβολίων σε απομακρυσμένες περιοχές, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει δημιουργήσει πλατφόρμες για την πραγματοποίηση ραντεβού, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει τον τομέα της ασφάλειας.

Σχετικά με την ποσότητα των εμβολίων που θα έρθουν αρχικά στη χώρα μας, το πλάνο λέει ότι στις 26 Δεκεμβρίου παραλαμβάνουμε την πρώτη δόση των 9.000 εμβολίων. Στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς.

Έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουμε παραλάβει 429.000 δόσεις και έως το τέλος Μαρτίου 1.265.550 δόσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι τα εμβόλια ξεκινούν αλλά τα μέτρα θα μείνουν για μήνες!

Τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για φέτος και φυσικά στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ άλλων, ο εμβολιασμός και τα περιοριστικά μέτρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν ξεκινήσουν οι «χριστουγεννιάτικες διακοπές» για το κυβερνητικό επιτελείο, μας προϊδέασε ότι μπορεί ο εμβολιασμός να είναι προ των πυλών, ωστόσο τα μέτρα κατά του κορωνοϊού θα αρχίσουν να αίρονται αφού επιτευχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των Ελλήνων. Διαδικασία, που όπως γνωρίζουμε θα κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, πόσο μάλλον αφού οι δόσεις που θα λάβει η χώρα είναι… περιορισμένες. 

«Όλα, κατατείνουν σε ένα στόχο: Από τη μία πλευρά η χώρα να μείνει προστατευμένη από τον κορωνοϊό μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού και από την άλλη να διαθέτει έναν οικονομικό και κοινωνικό οδικό χάρτη για να πιάσει ξανά το νήμα της μετάβασης στην ομαλότητα και την ανάπτυξη. Σχετικά με το πρώτο, το ζήτημα του μαζικού εμβολιασμού, θα το χαρακτήριζα το μεγάλο εθνικό στοίχημα των επόμενων μηνών. Σε αυτό το διάστημα προφανώς θα εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα αποτροπής μετάδοσης του ιού. Αλλά αυτές είναι δύο παράλληλες προσπάθειες, βρίσκονται σε πλήρη αλληλεξάρτηση. Όσο πιο πιστά τηρούνται τα πρώτα, τα μέτρα περιορισμού δηλαδή, τόσο ευκολότερα θα αίρονται οι περιορισμοί και όσο περισσότεροι πολίτες θα εμβολιάζονται τόσο πιο κοντά θα έρχεται και το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας ότι έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μέχρι την επανένταξη στους φυσιολογικούς ρυθμούς. 

Λινού: 

Χαμηλά βάζει τον πήχη του εμβολιασμού για την Ελλάδα η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Όπως σημειώνει τα αποτελέσματα του εμβολίου θα αργήσουν να φανούν διότι και το ίδιο το εμβόλιο έχει αργήσει να φτάσει αλλά και οι δόσεις που θα έρθουν στην Ελλάδα θα είναι ικανές να δώσουν ανοσία μόλις σε 600.000 πολίτες, αριθμός που αντιστοιχεί με το 5% του πληθυσμού.

«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, γιατί το εμβόλιο καθυστερεί. Η Ελλάδα θα πάρει κάτι περισσότερο από 1 εκατ. δόσεις μέχρι το Μάρτιο πράγμα που σημαίνει ότι θα εμβολιαστούν 600.000 πολίτες. Είναι πολύ μικρό το νούμερο που αντιστοιχεί στο 5% και αν υπολογίσουμε πώς ακόμη ένα 5% είναι ασυμπτωματικοί και έχουν αποκτήσει ανοσία τότε πάμε σε ένα 10% που και πάλι είναι πολύ μικρό νούμερο σημείωσε η κα. Λινού.

«Θα πάμε το επόμενο διάστημα με την τακτική βλέποντας και κάνοντας» σημείωσε ενώ δεν απέκλεισε δυσάρεστες «εκπλήξεις» από περιοχές της χώρας για τις οποίες δεν υπάρχει σαφή εικόνα λόγω μικρού αριθμού τεστ.

«Δεν ξέρουμε τι γίνεται αυτή τη στιγμή στα νησιά και στη νότια Ελλάδα» τόνισε και προέτρεψε την Πολιτεία να ετοιμάζεται για σοβαρότερα μέτρα όχι όμως με γνώμονα μόνο την αγορά.

«Πρέπει να ληφθούν καλύτερα μέτρα στη βιομηχανία, πρέπει να αξιοποιηθούν γιατροί εργασίας για να τους εργοδότες και τους εργαζόμενους, πρέπει να δούμε ξανά το θέμα με την συγκοινωνία εφόσον ανοίξουμε και την καθολική χρήση της μάσκας» είπε εξειδικεύοντας τις προτάσεις της.

Αναφορικά με το εμβόλιο και την διστακτικότητα με την οποία το αντιμετωπίζει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού -μεταξύ αυτών και αρκετοί υγειονομικοί- η κ.Λινού σημείωσε πως πρέπει να γίνει ενημέρωση γιατί όπως είπε «υπάρχει παραφιλολογία και είναι φυσικό κάποιοι να ανησυχούν».

Τέλος, σχολιάζοντας τον μειωμένο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο ξεκαθάρισε πώς δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση γιατί αυτά τα κρούσματα προκύπτουν από λίγα τεστ και αναλογικά το ποσοστό θετικότητας παραμένει σε επικίνδυνα επίπεδα.

ΠΟΕΔΗΝ: Μόλις 40% η συμμετοχή των υγειονομικών στον εμβολιασμός

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται γιατροί και νοσηλευτές σχετικά με τον επικείμενο εμβολιασμού κατά του κορωνoϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ μόλις το 40% των υγειονομικών έχει δηλώσει ότι θα συμμετέχει στον εμβολιασμό, ενώ πολλοί από όσους δήλωσαν ναι στον εμβολιασμό εξακολουθούν να προβληματίζονται με αποτέλεσμα να μην θεωρείται βέβαιο ότι θα συμμετάσχουν  στην όλη διαδικασία.

«Λένε ναι για να εξασφαλίσουν το εμβόλιο λόγω έλλειψης και έτσι να κερδίσουν χρόνο να σκεφτούν τι θα πράξουν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνοντας ότι με τέτοια ποσοστά δεν επιτυγχάνεται ανοσία στο υγειονομικό προσωπικό.

«Η βιασύνη στη καταγραφή, η καταγραφή των προσωπικών δεδομένων στη δήλωση επιθυμίας, ο εξαναγκασμός, οι πιέσεις των διοικούντων έκαναν κακό. Συνέβαλαν να επικρατήσουν σε ποσοστά οι αρνητές του εμβολίου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως επισημαίνει τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στο νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να προβληματίσουν για τους χειρισμούς που γίνονται καθώς τονίζει ότι οι εργαζόμενοι που πλήττονται περισσότερο δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο.

Θεωρεί επιβεβλημένη την ενημέρωση του προσωπικού και εκτιμά πως εάν επιμείνει το υπουργείο σε αυτή τη στάση, χωρίς ουσιαστική ενημέρωση, να είναι σίγουροι ότι ένα μεγάλο ποσοστό που τώρα εξέφρασαν την επιθυμία να εμβολιαστούν δεν θα το κάνουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ οι συμμετοχή ανά νοσοκομείο έως ως εξής:

Αττικό:  550 ΝΑΙ στους 2000

Θριάσιο: 300 ΝΑΙ στους 1200 (συνεχίζεται η καταγραφή)

Ευαγγελισμός:  1500 ΝΑΙ στους 3200

Δρομοκαϊτειο : 226 στους 618.

Γεννημάτας Αθηνών : 640 ΝΑΙ στους 2100.

ΕΛΠΙΣ: 250 ΝΑΙ στους 750.

Νίκαια: 600 ΝΑΙ στους 2100.

Ιπποκράτειο Αθηνών:  660 στους 1300.

Εθνικό Κέντρο Αποκατάσταση:  100 ΝΑΙ στους 250.

Αγιος Ανδράς Πάτρα: 360 ΝΑΙ στους 1150.

Πανεπιστημιακό Λάρισας: 720 ΝΑΙ στους 1820.

Νοσοκομείο Χαλκίδας: 320 ΝΑΙ στους 620.

Νοσοκομείο Καβάλας : 453 ΝΑΙ στους 1050.

Νοσοκομείο Χανίων: 500 ΝΑΙ στους 1226.

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: 850 στους 2000.

Τσακρής για νέο στέλεχος: Αδιευκρίνιστο αν επηρεάζει διαγνωστική ικανότητα τεστ και εμβόλια

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για μία μόνο μετάλλαξη αλλά για 17, δηλώνει στο CNN Greece ο καθηγητής Μικροβιολογίας και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, εξηγώντας τι τελικά γνωρίζουμε για τη νέα αυτή παραλλαγή του κορωνοϊού και πώς μας επηρεάζει ενόψει της έναρξης των εμβολιασμών.

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για μία μόνο μετάλλαξη, αλλά για πολλές μεταλλάξεις, 17 συγκεκριμένα, οι οποίες συνυπάρχουν στη νέα παραλλαγή του ιού που ονομάστηκε VUI-202012/01.

Αυτές οι μεταλλάξεις αφορούν την ακίδα του ιού, καθώς και άλλες περιοχές του γονιδιώματός του.

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ, η εν λόγω παραλλαγή εντοπίστηκε αρχικά στο Κεντ στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ ως τις 13 Δεκεμβρίου είχαν ανιχνευθεί 1.108 κρούσματα με τη συγκεκριμένη παραλλαγή σε 60 διαφορετικά σημεία στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ στη συνέχεια εντοπίστηκε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης (Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία), αλλά και εκτός Ευρώπης (Αυστραλία και Νότιο Αφρική).

«Ο “ασθενής μηδέν” πιθανολογείται ότι ήταν άτομο με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, στο οποίο ο ιός βρήκε “πρόσφορο έδαφος” για να συνεχίσει να πολλαπλασιάζεται συσσωρεύοντας μεταλλάξεις», μας εξηγεί.

«Η αυξημένη εξάπλωση της παραλλαγής έχει προκαλέσει ανησυχία επειδή πιθανόν σχετίζεται με αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού, χωρίς, ωστόσο, μέχρι στιγμής να υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί και αυξημένη βαρύτητα της λοίμωξης. Παραμένει αδιευκρίνιστο επίσης αν -και σε ποιο βαθμό- η παραλλαγή επηρεάζει τη διαγνωστική ικανότητα ορισμένων τεστ και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων».

«Είναι φυσικό ο ιός να μεταλλάσσεται, θα μεταλλαχθεί περαιτέρω»

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη ανακοίνωση του ECDC, σύμφωνα με την οποία το εκτιμώμενο δυναμικό αύξησης του αναπαραγωγικού αριθμού της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού είναι 0,4 ή μεγαλύτερο, και η εκτιμώμενη αυξημένη μεταδοτικότητα είναι έως και 70%, ο κ. Τσακρής αναφέρει:

«Το γεγονός ότι η εξάπλωση της παραλλαγής VUI-202012/01 συνέπεσε με την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων στη Νότιο Αγγλία, δεν συνεπάγεται ότι είναι και η κύρια αιτία γι’ αυτήν. Προς το παρόν, δεν έχει αποδειχθεί με ερευνητικές μελέτες ούτε in vitro -στο εργαστήριο δηλαδή- ούτε in vivo -σε πειραματόζωα- ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή καθιστά τον ιό πιο μεταδοτικό.

Επειδή, όμως, κάποιες από τις μεταλλάξεις που περιλαμβάνει (π.χ. η N501Y στην ακίδα του κορωνοϊού) ενδέχεται να αυξάνουν την ικανότητα δέσμευσης του υποδοχέα ACE2, την “μοριακή πόρτα”, θα λέγαμε, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος, γι’ αυτό και υποθέτουμε ότι αυξάνει τη μεταδοτικότητά του. Ωστόσο, αυτό δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί επιστημονικά, όπως συνέβη με την μετάλλαξη D614G, που εμφανίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στην Ευρώπη, επικράτησε παγκοσμίως και, πράγματι, όπως απεδείχθη αυξάνει περαιτέρω την (ήδη υψηλή) μολυσματικότητα του κορωνοϊού».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο η νέα αυτή παραλλαγή θεωρείται φυσικό κομμάτι της εξέλιξης του ιού, ο κ. Τσακρής εξηγεί:

«Ναι, είναι φυσικό ο ιός να μεταλλάσσεται, δηλαδή να αλλάζει, και να προσαρμόζεται στις επιλεκτικές πιέσεις ή τα εμπόδια -για να το πούμε με απλά λόγια- που συναντά. Αυτά προς το παρόν είναι η ανοσολογική απάντηση των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, ενώ σύντομα ο ιός θα έχει να αντιμετωπίσει και την πίεση της ανοσίας από τα εμβόλια. Θα πρέπει να περιμένουμε, λοιπόν, ότι θα μεταλλαχθεί περαιτέρω».

Όπως διευκρινίζει, «δεν υπάρχουν δεδομένα μέχρι στιγμής που να δείχνουν ότι διαφέρουν τα συμπτώματα ή η βαρύτητα της νόσου από τη νέα παραλλαγή του ιού για την οποία συζητάμε».

«Ευέλικτα τα εμβόλια στις μεταλλάξεις του ιού»

Για το κρίσιμο θέμα της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, ο καθηγητής Μικροβιολογίας δηλώνει ότι «εφόσον πολλές από τις 17 μεταλλάξεις της νέας παραλλαγής του ιού εντοπίζονται στην ακίδα του (spike), που αποτελεί τον κύριο στόχο των εμβολίων, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν επηρεάζεται σε κάποιο βαθμό η αποτελεσματικότητά τους».

«Όμως, οι νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα για την παραγωγή εμβολίων, όπως η mRNA, τα κάνουν ευέλικτα απέναντι στις μεταλλάξεις του ιού», προσθέτει.

Αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που χρειάζεται να εμβολιαστεί για να πλησιάσουμε την «ανοσία της αγέλης», σημειώνει:

«Υπό την προϋπόθεση πάντα ότι το εμβόλιο θα έχει υψηλή αποτελεσματικότητα, χρειάζεται να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, ώστε να υψωθεί ένα ανοσιακό τείχος που θα μας προστατεύει από τον ιό· για άγνωστο, όμως, προς το παρόν διάστημα».

Για το πώς επηρεάζονται από τη μετάλλαξη του ιού τα υφιστάμενα μέτρα ανάσχεσης της διασποράς στην Ελλάδα και το πόσο απαραίτητος κρίνεται ο περιορισμός της κινητικότητας του πληθυσμού, υπογραμμίζει:

«Με τα νέα δεδομένα, η ενδελεχής επιδημιολογική και εργαστηριακή επιτήρηση του ιού στη χώρα μας γίνεται ακόμα πιο επιβεβλημένη. Σε συνδυασμό πάντα με την τήρηση των γνωστών μέτρων: μάσκες, ατομική υγιεινή, κοινωνική αποστασιοποίηση, αποφυγή συγχρωτισμού».

«Μόνο έτσι, εν αναμονή της έναρξης των εμβολιασμών, θα περιορίσουμε την εξάπλωση της επιδημίας και θα συμβάλουμε στην αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», επισημαίνει.

Τέλος, δεδομένου ότι το καθολικό κλείσιμο των σχολείων έγινε με γνώμονα τη μείωση της κινητικότητας και σε ερώτηση για το πότε εκτιμά το άνοιγμά τους βάσει της σημερινής επιδημιολογικής εικόνας, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, απαντά:

«Είναι πολύ πρόωρη αυτή η συζήτηση. Η επιδημιολογική κατάσταση θα επανεκτιμηθεί στις αρχές της νέας χρονιάς, λίγες μέρες πριν από το προγραμματισμένο άνοιγμα των σχολείων».

Άνοιξε η πλατφόρμα emvolio.gov.gr – Όλα όσα θα θέλετε να γνωρίζετε

Σε λειτουργία είναι από σήμερα η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, και όλοι οι πολίτες μπορούν να αντλούν πληροφορίες για τον εμβολιασμό κατά της covid-19. Με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό για τις παραδόσεις των δόσεων εμβολίων η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

«Η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού για την covid-19 ξεκίνησε. Το εμβόλιο είναι στα χέρια μας. Εγκεκριμένο για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά του από τους αρμόδιους διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον EMA και τον FDA», αναφέρεται στο emvolio.gov.gr.

Ο εμβολιασμός, είναι δωρεάν για όλους, ξεκινά για τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή της υγείας, τις ευπαθείς ομάδες, για όσους βρίσκονται σε κλειστές δομές / δομές φροντίδας και όσους υπηρετούν σε σημαντικές υπηρεσίες του κράτους. Στόχος, να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού άνω των 18 ετών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μπορεί να αλλάξει την προτεραιότητα ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα είναι διαθέσιμες. «Δεν χρειάζεται να καλέσετε για να εμβολιαστείτε, καθώς όλοι θα ενημερωθούν για το ραντεβού τους την κατάλληλη στιγμή. Το εμβόλιο είναι προαιρετικό, αλλά απαραίτητο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας. Και δεν ξεχνάμε. Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκα και να κρατάμε αποστάσεις για όσο χρειαστεί».

Οκτώ βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τους εμβολιασμούς

Η πλατφόρμα παρέχει απαντήσεις σε ερωτήσεις για τα εμβόλια και τον εμβολιασμό κατά της covid-19, γενικές πληροφορίες για το εμβόλιο και η τρίτη ενότητα αφορά την άυλη συνταγογράφηση και την διαδικασία του ραντεβού για τον εμβολιασμό.

Οκτώ βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τους εμβολιασμούς που παρατίθενται στο emvolio.gov.gr:

Πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο κατά της COVID-19 στη χώρα μας;

Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις τα διαθέσιμα εμβόλια λάβουν την τελική έγκριση από τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές, κάτι που αναμένεται να συμβεί έως το τέλος του έτους. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα ξεκινήσει αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Με ποια διαδικασία θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού στη χώρα μας;

Οι εμβολιασμοί ομάδων του γενικού πληθυσμού ξεκινούν τον Ιανουάριο του 2021. Για την ομαλή εφαρμογή αυτής της διαδικασίας ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:

* Σύμφωνα με τα κριτήρια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα προκύψει από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης μία ενιαία λίστα δικαιούχων του εμβολίου. Οι δικαιούχοι αυτοί προ-κατανέμονται σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα με βάση τη φορολογική τους διεύθυνση, η οποία είναι η πλέον επικαιροποιημένη και τα ραντεβού τους προ-κρατούνται σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες. Επομένως, όλα τα ραντεβού θα προκύψουν πριν ακόμα αρχίσει ο εμβολιασμός και θα οριστικοποιούνται μόνο όταν ο δικαιούχος επιβεβαιώσει την παρουσία του. Ο πολίτης, εφόσον είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, λαμβάνει αυτόματα ένα sms/email με το προκαθορισμένο σημείο ραντεβού, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα. Μαζί με τις πληροφορίες του ραντεβού λαμβάνει ειδικό κωδικό επαλήθευσης και σχετικό link, στο οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει και να οριστικοποιήσει το ραντεβού του.

* Οι πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού διαδικτυακά, εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στη σχετική πλατφόρμα και το σύστημα θα τους ενημερώνει αυτόματα αν ανήκουν στις ομάδες που εμβολιάζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Εφόσον ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού εισάγοντας τους κωδικούς taxisnet.

* Επιπλέον, όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας μπορούν να επικοινωνούν με τηλεφωνικό κέντρο, και δίνοντας τον ΑΜΚΑ τους και ταυτοποιητικά τους στοιχεία να ενημερώνονται για το πότε είναι προγραμματισμένο να εμβολιαστούν ενώ τέλος, εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε φαρμακείο ή σε ΚΕΠ όταν η δυνατότητα αυτή γίνει διαθέσιμη.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο για την covid-19;

Αφού λάβουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, οι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι προστατευμένοι. Χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά την χορήγηση της 2ης δόσης για να αναπτυχθεί ανοσία και αυτή τη στιγμή δεν είναι ακριβώς επιβεβαιωμένο το χρονικό διάστημα που αυτή θα διαρκεί, αλλά υπολογίζεται ότι θα ξεπερνάει το ένα έτος. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να κολλήσει κάποιος ακόμη και αν έχει λάβει το εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα ασφαλείας, μέχρι να εμβολιαστεί μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Ποιος καλύπτει το κόστος του εμβολιασμού;

Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα εμβολιαστούν δωρεάν. Το κόστος του εμβολιασμού στη χώρα μας το καλύπτουν πλήρως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό κράτος.

Ποιες ομάδες του πληθυσμού θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας προσφέρει αρχικά το εμβόλιο για την covid-19 στα άτομα που φροντίζουν την υγεία του πληθυσμού και σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο. Οι υγειονομικοί είναι η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί ώστε να προστατευτούν οι ίδιοι αλλά και να είναι σε θέση να φροντίσουν την υγεία του πληθυσμού. Ταυτόχρονα, θα έχουν προτεραιότητα οι εργαζόμενοι και οι τρόφιμοι σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές χρονίως πασχόντων. Στη συνέχεια, θα εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών, όσοι πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα καθώς και όσοι εργάζονται σε σημαντικές υπηρεσίες του κράτους. Στη συνέχεια το σύνολο του πληθυσμού άνω των 18 ετών. Η σειρά με την οποία θα πραγματοποιηθεί το εμβόλιο στον πληθυσμό θα βασίζεται στις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Αφού εμβολιαστώ θα μπορώ να ξαναγυρίσω στον προηγούμενο τρόπο ζωής μου;

Υπολογίζεται ότι θα πρέπει πρώτα να εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (περίπου 7 στους 10), μέχρι να υπάρξει ανοσία για την κοινότητα. Επομένως, θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε με την ίδια συνέπεια τα μέτρα προστασίας, μέχρι να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν;

Μέχρι στιγμής, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν λάβει το εμβόλιο κατά της COVID-19 χωρίς να έχουν αναφερθεί σοβαρά ανεπιθύμητα συμπτώματα, πέρα από τα συνήθη που παρατηρούνται σε κάποια άτομα μετά από κάποιον εμβολιασμό. Τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν στη χώρα μας έχουν πάρει έγκριση για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα τους από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, τον ΕΜΑ (European Medicines Agency) και τον FDA (Food and Drug Administration) και έχουν ελεγχθεί από τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας). Όλα τα εμβόλια θα έχουν υποβληθεί σε κλινικές μελέτες για την ανοσογονικότητα και την ασφάλεια τους και θα έχουν ελεγχθεί σε πολλά διαδοχικά στάδια (μελέτες φάσης 1 – έως 3). Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, για να δοθεί άδεια κυκλοφορίας σε ένα εμβόλιο πρέπει να πάρουν μέρος τουλάχιστον 30.000 άτομα στις μελέτες φάσης 3. Αυτή η προϋπόθεση θα τηρηθεί και για τα εμβόλια αυτά. Να σημειωθεί ότι η παρακολούθηση για τυχόν σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίζεται διεθνώς και μετά την έναρξη της χορήγησης τους.

Προκαλούν τα εμβόλια ανεπιθύμητες ενέργειες;

Οι όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να προκληθούν είναι ήπιες και παροδικές, όπως πόνος στο χέρι στο σημείο της ένεσης, πυρετός, αδιαθεσία, μυαλγίες και πονοκέφαλος. Όλα αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα, συνήθως μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Η λήψη παρακεταμόλης βοηθά στην αντιμετώπιση τους. Είναι πολύ σπάνιο για οποιονδήποτε να παρουσιάσει κάποια σοβαρή αντίδραση στο εμβόλιο (αναφυλαξία). Εάν συμβεί αυτό, συνήθως εκδηλώνεται μέσα σε λίγα λεπτά και το προσωπικό που χορηγεί το εμβόλιο είναι εκπαιδευμένο να αντιμετωπίσει τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις άμεσα.

Πώς θα κάνετε αίτηση για δωρεάν τεστ κορονοϊού – Δικαιολογημένη η απουσία από την εργασία για 3 ώρες

Η πλατφόρμα testing.gov.gr για δωρεάν έλεγχο COVID-19 είναι γεγονός. Όπως τονίζεται στη σελίδα, «η συμμετοχή σας στην προσπάθεια αυτή θα βοηθήσει τους ειδικούς να διαμορφώσουν καλύτερη εικόνα για τη μετάδοση του κορονοϊού σε όλη τη χώρα με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό της διασποράς.

Μπορεί να βοηθήσει, όμως και στη δική σας προστασία με έγκαιρη διάγνωση, αλλά και την προστασία ευάλωτων ατόμων του στενού σας περιβάλλοντος, σε περίπτωση που είστε ασυμπτωματικός φορέας».

Μπορείτε να συμμετάσχετε συμπληρώνοντας τη «φόρμα αίτησης δωρεάν ελέγχου για COVID19».

Ερωτήσεις – Απαντήσεις

Πώς προστατεύονται τα προσωπικά μου δεδομένα;

Τα στοιχεία των συμμετεχόντων που επιλέγονται για δειγματοληπτικό έλεγχο διαγράφονται άμεσα από τη βάση δεδομένων τη στιγμή της επιλογής. Το αποτέλεσμα του ελέγχου κάθε επιλεγμένου πολίτη είναι διαθέσιμο μόνο στο εξουσιοδοτημένο υγειονομικό προσωπικό και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Οι στατιστικές αναλύσεις που θα ενημερώνουν τους ειδικούς γίνονται μόνο με βάση συγκεντρωτικά, πλήρως ανωνυμοποιημένα στοιχεία. Η βάση δεδομένων θα διαγραφεί οριστικά και αμετάκλητα. Η ημερομηνία διαγραφής θα εξεταστεί την 1η Μαΐου 2021 με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και την ανοσία του πληθυσμού που θα έχει επιτευχθεί έως τότε.

Συμπληρώνοντας τη φόρμα θα κάνω σίγουρα τεστ για COVID19;

Η συμπλήρωση της φόρμας δεν εξασφαλίζει εξέταση, καθώς η επιλογή των εξεταζόμενων είναι αποτέλεσμα τυχαίας επιλογής μεταξύ των εθελοντών που θα δηλώσουν συμμετοχή. Σε περίπτωση που έχετε εμφανίσει συμπτώματα επικοινωνήστε άμεσα με τον θεράποντα ιατρό σας.

Πως θα υποβληθώ σε τεστ COVID 19, αν επιλεγώ;

Εφόσον επιλεγείτε «για δωρεάν έλεγχο για COVID19» θα λάβετε στο τηλέφωνο που έχετε δηλώσει στην φόρμα σχετικό μήνυμα (SMS) με την ημέρα, ώρα και διεύθυνση του κέντρου ελέγχου στο οποίο θα πρέπει να μεταβείτε. Την ημέρα της εξέτασης παρουσιάστε το SMS στο υγειονομικό προσωπικό, ώστε να εξεταστείτε κατά προτεραιότητα. Τα αποτελέσματα του ελέγχου και οι απαραίτητες οδηγίες θα δίνονται από το υγειονομικό προσωπικό. Κατά τη διάρκεια του γενικού απαγορευτικού (lockdown), και κατά την επίσκεψη στο σημείο εξέτασης το SMS υπέχει θέση δικαιολογητικού μετακίνησης την ημέρα του ραντεβού. Επίσης η εξέταση αποτελεί δικαιολογημένη απουσία από την εργασία σας για 3 ώρες.

Πόσα σημεία εξέτασης συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια;

Στο δίκτυο δειγματοληψιών ανήκουν 278 Σημεία Εξέτασης σε Κέντρα Υγείας, 98 Σημεία Εξέτασης στελεχωμένα από τις Υγειονομικές Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και 10 υγειονομικές μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΚΟΜΥ). Συνολικά τα κέντρα ελέγχου ανέρχονται στα 386.

Ενημέρωση για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων

Με την παρούσα σας ενημερώνουμε για την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων που διενεργείται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας με την καταχώριση των στοιχείων σας στην προσωρινή βάση δεδομένων του ΕΟΔΥ, που προβλέπεται στις διατάξεις των άρθρων 2-4 του Ν. 4764/2020.

Υπεύθυνος Επεξεργασίας

Το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας» (ΕΟΔΥ), οδός Αγράφων αρ. 3-5, ΤΚ 151-23, Μαρούσι, Αττική, τηλ. 210 5212000.

Σκοπός επεξεργασίας

Τα προσωπικά σας δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν από τον ΕΟΔΥ για τους ακόλουθους σκοπούς:

-προκειμένου να καθοριστούν τα φυσικά πρόσωπα για τη διενέργεια δωρεάν ελέγχων (τεστ) κορωνοϊού

-προκειμένου να ενημερωθείτε μέσω γραπτού επιβεβαιωτικού μηνύματος κινητής τηλεφωνίας (sms) ότι έχετε επιλεγεί για τη διενέργεια δωρεάν ελέγχου ανίχνευσης κορωνοϊού, με τη λήψη μοναδικού κωδικού

-προκειμένου να ενημερωθείτε μέσω επιβεβαιωτικού μηνύματος κινητής τηλεφωνίας (sms) περί της ημερομηνίας και ώρας διεξαγωγής του τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού καθώς και του Ειδικού Κέντρου Υγείας ή Κινητής Ομάδας Υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.) Ειδικού Σκοπού ή Υγειονομικής Μονάδας των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου θα πραγματοποιηθεί ο σχετικός έλεγχος.

Νομική βάση για τις ανωτέρω επεξεργασίες είναι:

Η συμμόρφωση με έννομη υποχρέωση του ΕΟΔΥ (αρ. 2-4 Ν. 4764/2020, αρ. 2, 10 Ν. 4633/2019, αρ. 6 παρ. 1 περ. γ ΓΚΠΔ).

Αποδέκτες

Τα προσωπικά δεδομένα των φυσικών προσώπων που θα επιλεγούν για τη διενέργεια ελέγχου διαβιβάζονται στο αρμόδιο Κέντρο Υγείας ή στην αρμόδια Κ.ΟΜ.Υ ή στην αρμόδια Υγειονομική Μονάδα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Χρόνος τήρησης

Το σύνολο των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα διαγράφεται οριστικά από την προσωρινή βάση δεδομένων αμέσως μετά τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων.

Δικαιώματα των υποκειμένων των δεδομένων

Για οποιοδήποτε ζήτημα σχετικό με την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και για να ασκήσετε τα δικαιώματα πρόσβασης, διόρθωσης, περιορισμού της επεξεργασίας και διαγραφής μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων του ΕΟΔΥ στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: dpo@eody.gov.gr. Σε περίπτωση που θεωρείτε ότι δεν ικανοποιήθηκε κάποιο αίτημά σας, έχετε το δικαίωμα να απευθυνθείτε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (http://www.dpa.gr), Λ. Κηφισίας αρ. 1-3, ΤΚ 115 23, Αθήνα, τηλ. +30-210 6475600, φαξ +30-210 6475628.

Εμβόλιο Pfizer : Ποια ουσία υποψιάζονται οι επιστήμονες ότι ευθύνεται για τις αλλεργικές αντιδράσεις

Μια ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα όπως τα σαμπουάν και οι οδοντόπαστες ίσως ευθύνεται για τα περιστατικά σοβαρής αλλεργίας που έχουν καταγραφεί σε σχετικά λίγα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο της Pfizer κατά του κοροναϊού, υποψιάζονται ερευνητές.

Η πολυαιθυλενογλυκόλη, γνωστή και ως PEG, καλύπτει τα νανοσωματίδια μέσα στα οποία πακετάρεται το mRNA των εμβολίων της Pfizer και της Moderna, προκειμένου να αυξάνει τη σταθερότητα και τη διάρκεια ζωής του προϊόντος.

Η PEG θεωρείται γενικά ασφαλής και χρησιμοποιείται σε μια πληθώρα άλλων προϊόντων ως μαλακτικός παράγοντας, ως διαλύτης ή σταθεροποιητής. Ωστόσο σε σπάνιες περιπτώσεις το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει εσφαλμένα την ουσία ως ιό και να παράγει αντισώματα που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Science, το θέμα συζητήθηκε σε έκτακτη συνάντηση του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), ωστόσο οι ειδικοί που συμμετείχαν διαφώνησαν για το κατά πόσο η PEG ευθύνεται όντως για τα οκτώ κρούσματα σοβαρής αλλεργίας που έχουν εκδηλωθεί μετά τη λήψη του εμβολίου της Pfizer –έξι στις ΗΠΑ και δύο στη Βρετανία.

Άσχετα με το ποια είναι η αιτία, τα ευαίσθητα άτομα κινδυνεύουν από αναφυλαξία, μια επικίνδυνη αντίδραση που προκαλεί ταχυκαρδία, δύσπνοια, υπόταση και εξανθήματα. Η αντίδραση εκδηλώνεται ταχύτατα, μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα.

Οι κατευθυντήριες γραμμές των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) προβλέπουν ότι το εμβόλιο δεν θα πρέπει να χορηγείται σε άτομα με ιστορικό αλλεργίας σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου. Για όσους έχουν εκδηλώσει σοβαρή αντίδραση σε άλλα εμβόλια ή ενέσιμα σκευάσματα, τα οφέλη του εμβολίου θα πρέπει να σταθμίζονται έναντι του κινδύνου, λένε τα CDC.

Η Βρετανία, όπου το εμβόλιο έλαβε έγκριση πριν από την αδειοδότηση στην ΕΕ, συνιστά στα άτομα που έχουν ιστορικό οποιασδήποτε σοβαρής αλλεργίας να μην εμβολιαστούν.

Η Pfizer, από την πλευρά της, γνωστοποίησε στο Science ότι διερευνά την υπόθεση. Έχει επίσης επισημάνει ότι τα εμβολιαστικά κέντρα θα πρέπει να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τυχόν περιστατικά αναφυλαξίας.

Αναφυλακτικές αντιδράσεις μπορούν δυνητικά να εκδηλωθούν με οποιοδήποτε εμβόλιο, είναι όμως σχετικά σπάνιες με περίπου ένα περιστατικό ανά εκατομμύριο δόσεις. Η αναλογία αυτή φαίνεται πως είναι υψηλότερη στην περίπτωση του εμβολίου της Pfizer, αφού οι ΗΠΑ έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής έξι κρούσματα μεταξύ των 272.000 ατόμων που έχουν λάβει το εμβόλιο, σύμφωνα με τα CDC.

Η πολυαιθυλενογλυκόλη θεωρείτο παλαιότερα χημικά αδρανής, ωστόσο η άποψη αυτή δείχνει να καταρρίπτεται. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας που δημοσιεύτηκε το 2016, έως και το 72% των ανθρώπων φέρουν στο αίμα τους αντισώματα κατά της PEG, πιθανότατα ως αποτέλεσμα της έκθεσής τους σε καλλυντικά και φαρμακευτικά προϊόντα.

Όμως η περιεκτικότητα του εμβολίου της Pfizer σε PEG είναι «τάξεις μεγέθους» μικρότερη σε σχέση με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα, γράφει το Science.

Σε κάθε περίπτωση, η αμερικανική εταιρεία Moderna, της οποίας το εμβόλιο επίσης περιέχει PEG, είχε αναγνωρίσει την πιθανότητα «αντίδρασης στην PEG» σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους μετόχους της. Και η ΒιοΝΤech, η γερμανική εταιρεία που ανέπτυξε το εμβόλιο της Pfizer, ερευνά εναλλακτικές λύσεις στη χρήση της PEG στο εμβόλιο.

Παρά τη διχογνωμία των ειδικών για τον ρόλο της PEG στις αλλεργικές αντιδράσεις, όλοι συμφωνούν ότι ο μαζικός εμβολιασμός πρέπει να συνεχιστεί για αναχαίτιση της πανδημίας.

Όσοι έχουν ιστορικό σοβαρών αλλεργιών αλλά πρόκειται να λάβουν το εμβόλιο με σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους καλό θα είναι να παραμένουν στο εμβολιαστικό κέντρο για μισή ώρα, μέχρι να βεβαιωθούν ότι είναι ασφαλείς από τυχόν αναφυλακτικές αντιδράσεις.

BioNTech : Νέο εμβόλιο για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού σε 6 εβδομάδες

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με τη μετάλλαξη του κορωνοϊού που ανακοινώθηκε από την Βρετανία και εντοπίστηκε και σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech (εταιρείας η οποία έφτιαξε το εμβόλιο μαζί με την Pfizer) αναφέρει ότι η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία θα μπορεί να έχει έτοιμο σε έξι εβδομάδες ένα ακόμη εμβόλιο που θα νικά τη μετάλλαξη του ιού.

Συγκεκριμένα, ο Ούγκουρ Σαχιν δήλωσε την Τρίτη ότι είναι «πολύ πιθανό το εμβόλιο που ανέπτυξε η Pfizer με την BioNTech και το οποίο θα βρίσκεται στη χώρα μας σε λίγες μέρες να λειτουργεί ενάντια στο μεταλλαγμένο στέλεχος που εντοπίστηκε στη Βρετανία».

Ωστόσο ο ίδιος ανέφερε πως θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε ένα νέο εμβόλιο εντός έξι εβδομάδων για τη νέα μετάλλαξη του ιού.

Ο Σαχίν έχει πει μεταξύ άλλων:

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη σίγουρα εάν λειτουργεί ενάντια στη συγκεκριμένη μετάλλαξη», ωστόσο συμπλήρωσε ότι οι πρωτεΐνες της νέας μορφής του ιού είναι κατά 99% ίδιες με εκείνες των υπόλοιπων στελεχών του και άρα, επιστημονικά, το πιθανότερο είναι να καλύπτεται από το εμβολιαστικό σκεύασμα. Αυτή τη στιγμή διεξάγονται έρευνες και θα γνωρίζουμε την απάντηση εντός των ερχόμενων εβδομάδων», ανέφερε ο επικεφαλής της BioNTech. «Ακόμη και στην περίπτωση πάντως που δεν λειτουργεί, η ομορφιά της τεχνολογίας του εμβολίου mRNA είναι ότι έχουμε τη μηχανική να αναπρογραμματίσουμε το εμβόλιο ενάντια στη νέα μετάλλαξη εντός περίπου έξι εβδομάδων», ανέφερε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.

Οπως αναφέρει το Spiegel, ο Σαχίν ανέφερε ότιη συγκριτικά μεγάλη διάρκεια της διαδικασίας έγκρισης από την Ε.Ε. δεν είχε καμία επίδραση στην ποσότητα των δόσεων εμβολιασμού που παρήγαγε η εταιρεία. «Είχαμε ήδη προγραμματίσει τη διανομή των δόσεων του εμβολίου εκ των προτέρων από τον Νοέμβριο και το τηρούμε αυτό. Αυτό που άλλαξε, φυσικά, είναι ο αριθμός που μπορούμε να παραδώσουμε φέτος. Αλλά συνολικά, ο αριθμός των φιαλιδίων που υποσχεθήκαμε στην ΕΕ δεν θα αλλάξει» είπε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την έγκριση της ΕΕ για το εμβόλιο της Biontech «ιστορικά μακράν την ταχύτερη έγκριση φαρμάκου».

Η Biontech έπρεπε να απαντήσει όχι μόνο στις ερωτήσεις των αρχών της ΕΕ, αλλά και σε πολλές ερωτήσεις από μεμονωμένες χώρες. «Εκαναν τη διαδικασία πιο επίπονη, αλλά ήταν απλώς μέρος της σωστής τήρησης των διαδικασιών στην ΕΕ βήμα προς βήμα» κατέληξε.

Μετάλλαξη κορωνοϊού : Πώς επηρεάστηκε ο δείκτης Ro

Όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού που καταγράφηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και σε άλλες χώρες κωδικοποιεί το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όπως αναφέρει η επιστημονική ομάδα του ΕΚΠΑ Ιωάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) τονίζουν για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού SARS-CoV-2 ότι τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι είναι σημαντικά πιο μεταδοτικό από προηγούμενα στελέχη, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC – https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/SARS-CoV-2-variant-multiple-spike-protein-mutations-United-Kingdom.pdf).

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το νέο στέλεχος με την κωδική ονομασία SARS-CoV-2 VUI 202012/01 φαίνεται να έχει αύξηση του R0 τουλάχιστον 0,4 και έχει αυξημένη μεταδοτικότητα κατά 70%.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις που να συνηγορούν στο να σχετίζεται το νέο στέλεχος με σοβαρότερη μορφή της νόσου. Το νέο στέλεχος χαρακτηρίζεται από πολλαπλές (έως και 4000) μεταλλάξεις σε γονίδια που κωδικοποιούν για αντιγονικούς καθοριστές της πρωτεΐνης S, καθώς και σε άλλες περιοχές του γονιδιώματος.

Όσον αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πιο επιβαρυμένη περιοχή είναι αυτή της Νοτιο-ανατολικής Αγγλίας, στην οποία φάνηκε αύξηση του ρυθμού του αριθμού των κρουσμάτων ανά 14ήμερο, από 100 σε 400 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμό.

Η γονιδιακή ανάλυση έδειξε ότι μεγάλο ποσοστό (άνω του 50%) αυτών των περιπτώσεων ανήκουν στο νέο στέλεχος του SARS-CoV-2. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές περιπτώσεων λοίμωξης COVID-19 από το νέο στέλεχος σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο (συνολικά τουλάχιστον 1108 έως τις 13/12), αλλά και στη Δανία και στην Ολλανδία.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) συστήνει οι δημόσιες αρχές υγείας να απομονώνουν και να αναλύουν γενετικά τον ιό SARS-CoV-2, και εφόσον διαπιστώσουν την ύπαρξη ενός νέου στελέχους να ενημερώνουν τις ευρωπαϊκές αρχές. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί σε περιπτώσεις επαναλοίμωξης COVID-19 για πιθανή ανίχνευση νέων στελεχών, καθώς επίσης και περιστατικά λοιμώξεων σε εμβολιασμένους.

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τα εμβόλια mRNA έναντι του SARS-CoV-2 επάγουν ανοσολογική απόκριση έναντι στο σύνολο της πρωτεΐνης S, και επομένως μεμονωμένες μεταλλαγές σε αντιγονικούς επιτόπους δεν αναμένεται να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, εάν συσσωρευτούν μελλοντικά μεταλλαγές που να επιτρέπουν στον SARS-CoV-2 να διαλάθει της ανοσολογικής απόκρισης που έχει προκληθεί από το εμβόλιο, είναι πιθανό να καταστεί απαραίτητη η προσαρμογή των εμβολίων ανάλογα με τα κυκλοφορούντα στελέχη, αντίστοιχα με το εμβόλιο της γρίπης.

Διαβατήριο εμβολίου περνάει με νομοσχέδιο η Γαλλία

Γαλλικά Μέσα αναφέρουν ότι μέσα στην εβδομάδα θα ψηφισθεί νομοσχέδιο για την υγεία για την επέκταση των συνθηκών έκτακτης ανάγκης και βάζει «από την πίσω πόρτα» το διαβατήριο εμβολίου.

Οι ρυθμιστικές αρχές της Γαλλίας αναμένεται να έχουν εγκρίνει το εμβόλιο κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech έως τις 26 Δεκεμβρίου μετά την έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Η Γαλλία προγραμματίζει να αρχίσει το πρόγραμμά της εμβολιασμών κατά της COVID-19 την Κυριακή. Ο Βεράν επανέλαβε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το νέο στέλεχος του κοροναϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία κυκλοφορεί στη Γαλλία.

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, άρχισε να αναζοπυρώνεται το ζήτημα με το «διαβατήριο εμβολίου». Γαλλικά Μέσα αναφέρουν ότι μέσα στην εβδομάδα θα ψηφισθεί νομοσχέδιο για την υγεία για την επέκταση των συνθηκών έκτακτης ανάγκης και βάζει «από την πίσω πόρτα» το διαβατήριο εμβολίου.

«Έξι ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της εκστρατείας του εμβολιασμού η κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο νόμου στο οποίο περιέχεται άρθρο που δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να επιλέγει τις συνθήκες στις οποίες χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολίου».

Πηγές:

https://www.tovima.gr/2020/12/22/science/metallaksi-koronoiou-pos-epireastike-o-deiktis-ro/

https://www.cnn.gr/kosmos/story/247734/koronoios-emvolio-pfizer-biontech-ti-simainei-egkrisi-ypo-oroys

https://www.newsbreak.gr/politiki/155289/emvolia-metra-tha-meinoyn-mitsotakis/

https://www.protothema.gr/koronoios-live/article/1077608/hardalias-hristougenna-horis-kalada-den-tha-vgoun-ta-paidia/

https://www.in.gr/2020/12/22/world/koronaios-diavatirio-emvoliou-pernaei-nomosxedio-gallia/

https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6941316/koronoios-853-kroysmata-simera-22-12-83-neoi-thanatoi-stoys-491-oi-diasolinomenoi?utm_medium=onesignal&utm_source=notification&utm_campaign=alert&utm_content=post

https://www.in.gr/2020/12/22/greece/poedin-molis-40-symmetoxi-ton-ygeionomikon-ston-emvoliasmos/

https://thecaller.gr/ellada/koronoios-se-pies-perioches-entopizonte-ta-853-nea-krousmata/?utm_source=onesignal&utm_medium=referral

https://www.newsbreak.gr/ellada/155313/fiasko-plithysmos-prostasia/

https://www.neakriti.gr/article/ellada-nea/1600241/koronoios-emvoliasmos-anoixe-i-platforma-emvoliogovgr-ola-osa-tha-thelete-na-gnorizete/

https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-kroysmata-meth-thanatoi-22-12-2020

https://www.cnn.gr/ellada/story/247807/tsakris-gia-neo-stelexos-adieykrinisto-an-epireazei-diagnostiki-ikanotita-test-kai-emvolia

https://www.tanea.gr/2020/12/22/science-technology/emvolio-pfizer-pou-strefontai-oi-ypopsies-gia-tis-allergikes-antidraseis/

https://www.tovima.gr/2020/12/22/science/biontech-neo-emvolio-gia-ti-metallaksi-se-6-evdomades/

https://thecaller.gr/ellada/athina-linou-liga-ta-emvolia-pou-tha-erthoun-stin-ellada-kathisteroun-poli-tha-emvoliastoun-mono-600-000-polites/

https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6941581/chardalias-prostheta-metra-tin-protochronia-ean-oi-polites-den-peitharchisoyn-ta-christoygenna?utm_medium=onesignal&utm_source=notification&utm_campaign=alert&utm_content=post 

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments