«Νιώθω πως με έστειλε ο Θεός»-Πώς ένας μαραγκός από το Άγιο Όρος έσωσε δεκάδες στα Τέμπη

03/14/2023

Ο κ. Γιώργος έκατσε στο σημείο μέχρι την τελευταία στιγμή – Αν και τραυματισμένος δεν δίστασε να πατήσει στις λιωμένες λαμαρίνες προκειμένου να βοηθήσει μία κοπέλα που ζητούσε βοήθεια

Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου υπήρξαν πολλοί επιβάτες που βοήθησαν όσους είχαν τραυματιστεί και όσους δεν μπορούσαν να κινηθούν με ευκολία, να απομακρυνθούν από τα φλεγόμενα συντρίμμια του μοιραίου Intercity 62. Ανάμεσά τους νεαρά παιδιά αλλά και ένας 43χρονος άνδρας ο οποίος επέβαινε στο έκτο βαγόνι. Ο 43χρονος βγήκε μπροστά και έδειξε στους υπόλοιπους τον δρόμο προς τη σωτηρία.

«Πρώτα κατεβάσαμε άτομα από το έκτο βαγόνι, μετά από το πέμπτο, το τέταρτο που δεν μπορούσαν να ανοίξουν οι πόρτες και μετά πήγαμε στο τρίτο, εκεί άρχισαν τα δύσκολα. Βγάλαμε όσους ήταν σε θέση να μετακινηθούν», είπε ο άνδρας μιλώντας στο Mega.

Ο κ. Γιώργος έκατσε στο σημείο μέχρι την τελευταία στιγμή. Αν και τραυματισμένος δεν δίστασε να πατήσει στις λιωμένες λαμαρίνες προκειμένου να βοηθήσει μία κοπέλα που ζητούσε βοήθεια.

«Όταν είδα κάτω από τα συντρίμμια μία κοπέλα που ήταν εγκλωβισμένη όπως είχε γυρίσει ανάποδα το βαγόνι, άνοιξα τον φακό και είδα το χεράκι της. Μου είπε: «Σε παρακαλώ μην φύγεις, σώσε με, βγάλε με!». Της κράτησα το χέρι μέχρι να έρθουν διασώστες. Η φλόγα πλησίαζε από τα 40 μέτρα τόσο γρήγορα, μέχρι που έφτασε στα δύο μέτρα μπροστά μας. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Ήρθαν άνθρωποι της ΕΜΑΚ και σώθηκε το κορίτσι, την βγάλαμε. Την έλεγαν Κατερίνα, πήραμε τηλέφωνο τον μπαμπά της και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Εμφανίστηκε σαν άγιος»

Ο κ. Γιώργος είναι ξυλουργός στο Άγιο Όρος. Εκείνο το βράδυ συνάντησε τον Άγγελο και μαζί κατάφεραν να σώσουν ανθρώπους μέσα από τα συντρίμμια. Συνεργάστηκαν και οι δύο, σαν ένα.

«Υπήρχαν κι άλλοι οι οποίοι ψάχνανε εκείνη την ώρα, ένας από αυτούς είναι ο κύριος Γιώργος, ο οποίος ήταν πραγματικά σαν Άγιος εμένα μου εμφανίστηκε εκείνη τη βραδιά, δεν μπορώ να το εξηγήσω», είπε ο Άγγελος Τσιαμούρας.

«Του λέω: “Μικρέ, Άγγελε, σήκω φύγε όπως είσαι, ο πιο μικρός της παρέας είσαι”. Νόμιζα ότι έχει βγει έξω από τις γραμμές του το τρένο γιατί έγινε ένα απότομο τράβηγμα προς τα αριστερά, ούτε έκρηξη είδα. Δεν ξέραμε τι έχει συμβεί», δήλωσε ο κος Γιώργος.

«Ο κύριος Γιώργος ήταν αυτός ας πούμε που ανέβηκε πρώτος στο βαγόνι 3, πάτησε στα συντρίμμια για να μου δείξει πού να πατήσω και να μην κοπώ, δηλαδή θυσίασε τα δικά του χέρια ώστε να κοπεί αυτός και μετά να ανέβω εγώ να δούμε τι θα δούμε», συμπλήρωσε από την πλευρά του ο Άγγελος.

«Στην αρχή βλέπουμε τις φωτιές, οι φωτιές ήταν 40-50 μέτρα μακριά. Ανεβαίνω πάνω εγώ, λέω στον Άγγελο: «Εκεί θα πατήσεις, από εδώ, από εκεί». Μετά φέγγω λίγο με τον φακό να δω τι γίνεται και βγαίνει καπνός από μέσα. “Ελάτε”, λέει, “βοηθήστε με να βγάλουμε μία ηλικιωμένη”», είπε ο κος Γιώργος. Ο 43χρονος έγινε για λίγη ώρα ο καθοδηγητής αυτού του παιδιού. Μαζί, βίωσαν τον απόλυτο εφιάλτη και τον μετέτρεψαν σε ελπίδα για ζωή.

«Έρχεται ένας πιτσιρικάς άλλος λέει: «Σε παρακαλώ την κοπέλα μου βγάλε, έχει σπάσει τον σβέρκο της». Αυτή μάλλον πρέπει να ήταν η Ιφιγένεια…», συμπλήρωσε ο κ. Γιώργος.

Ο κύριος Γιώργος από το Άγιο Όρος δεν έκανε πίσω ούτε λεπτό. Μέχρι να φτάσουν οι άνθρωποι της ΕΜΑΚ, έκανε τα αδύνατα δυνατά για να βγάλει τραυματισμένους ανθρώπους μέσα από τα συντρίμμια, πάντα με τον μικρό Άγγελο πλάι του.

«Μπαίνω μετά μέσα στο βαγόνι, ανοίγω τον φακό, βλέπω γύρω στους τέσσερις με πέντε ανθρώπους που ήταν ήδη νεκροί. Τρία άτομα ήταν εγκλωβισμένα, λέω στον άνθρωπο που βρήκα: «Είστε τρία άτομα εδώ πέρα», «Όχι δεν είμαστε τρία άτομα», λέει, «είμαστε δύο άτομα, η κοπέλα είναι νεκρή». Κατεβάζουμε μία γιαγιά κάτω και λέει: “Είναι και η εγγονή μου εκεί πέρα με την κόρη μου, έξι μηνών”». Εικόνες που ζωντανεύουν ξανά και ξανά μπροστά στα μάτια τους. Οι δυο τους, επικοινωνούν μέχρι σήμερα, αρκετές μέρες μετά από το φονικό δυστύχημα.

«Νιώθω πως με έστειλε ο Θεός εκεί. Κρατούσα ένα κομποσκοίνι, έλεγα από μέσα μου προσευχές και βρήκα τη δύναμη να σώσω όσους περισσότερους μπορούσα. Ήμουν στο σημείο μέχρι που άρχισαν να φεύγουν σάκοι με σορούς», είπε ο κ. Γιώργος. Ο ξυλουργός από το Άγιο Όρος έσωσε όσους τραυματίες ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Η σκέψη του, σε εκείνους που τελικά δεν τα κατάφεραν…

«Πιστεύουμε σε ένα θαύμα»-Δύσκολες στιγμές για τον 20χρονο μοναδικό επιζώντα του 1ου βαγονιού

Στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας συνεχίζει να νοσηλεύεται ο 22χρονος φοιτητής, ο οποίος ήταν ο μοναδικός επιζών από το πρώτο βαγόνι της μοιραίας αμαξοστοιχίας που ενεπλάκη στο φονικό δυστύχημα στις 28 Φεβρουαρίου στα Τέμπη.

Η κατάστασή του δυστυχώς δεν έχει βελτιωθεί, με την οικογένεια του νεαρού να ελπίζει σε ένα θαύμα για να σωθεί το παλικάρι τους.

Στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» μίλησε η γιαγιά του 22χρονου, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η οικογένεια έχει στείλει τις εξετάσεις του παιδιού σε νοσοκομείο της Βοστώνης, από όπου αρχικά τους είπαν ότι δεν υπάρχουν ελπίδες, ενώ στη συνέχεια ανέφεραν ότι φαίνεται κάτι ελάχιστα καλύτερο, ενώ συνεχίζει να κάνει εξετάσεις, τις οποίες θα στείλουν και σε άλλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

«Είναι πολύ βαριά το παιδί μας», λέει η γιαγιά του νεαρού Βολιώτη, «το παιδάκι είναι ένα αγνό παιδάκι, μια οικογένεια πολύ δεμένη. Ήταν αριστούχος στο μουσικό σχολείο και μάθαινε και τα φτωχά παιδάκια μουσική, έχει όλα τα μουσικά όργανα στο σπίτι. Ήταν αγγελούδι, πολύ γελαστό, πολύ ζεστό. Πιστεύουμε πολύ, όλη η οικογένεια, μας είπαν ότι είναι πολύ βαριά και να είμαστε έτοιμοι για όλα. Πιστεύουμε σε ένα θαύμα».

Με την ελπίδα να ξαναχαμογελάσει ο νεαρός φοιτητής που όταν έγινε η σύγκρουση εκσφενδονίστηκε από το παράθυρο γλιτώνοντας έτσι την έκρηξη και την φωτιά που ακολούθησε, η οικογένειά του κάνει έκκληση σε όλο τον κόσμο να προσευχηθεί για να γίνει καλά το αγόρι της.

Την ίδια στιγμή στην εκπομπή «Το Πρωινό» του ΑΝΤ1 μίλησε το πρωί της Τρίτης 14 Μαρτίου και η θεία του νεαρού Γεράσιμου Ιάσονα Γεωργιάδη, η οποία ανέφερε ότι η κατάσταση του ανιψιού της είναι κρίσιμη, αλλά σταθερή.

Στο νοσοκομείο τον επισκέπτονται μόνο οι γονείς του, καθώς οι γιατροί φοβούνται τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ενώ η ίδια, ανέφερε ότι περνάει πολλές ώρες έξω από το νοσοκομείο. Όλοι αντλούν δύναμη από τον Θεό αλλά και από τους φίλους του νεαρού που όλες αυτές τις ημέρες τους συμπαραστέκονται.

Όπως τόνισε λαμβάνουν συγκινητικά μηνύματα από φοιτητές, ενώ η τελευταία επικοινωνία που είχε ο Γεράσιμος ήταν με την μητέρα του, η οποία τον αποχαιρέτησε στον Βόλο και με τον πατέρα του ο οποίος τον έβαλε στο τρένο.

Σχετικά με το πώς έμαθαν για το δυστύχημα αναφέρει, ότι στη 1.00 τα ξημερώματα και ενώ είχε γίνει το δυστύχημα, η μητέρα του του είχε στείλει μήνυμα «πάρε με» για να της πει ότι έφτασε, αλλά η απάντηση δεν ήρθε και τότε ξεκίνησε η ανησυχία ότι κάτι έγινε.

Στη συνέχεια περιγράφει τις συγκλονιστικές στιγμές που πέρασαν μέχρι να βρουν τον Γεράσιμο στο νοσοκομείο της Λάρισας.

«Μας είπαν οι γιατροί ότι αν καθυστερούσαν έστω και ένα τέταρτο, 20 λεπτά, δεν θα υπήρχε ούτε αυτός, ίχνος ζωής».

«Έσωσες το κοριτσάκι μου» – «Ραγίζει» καρδιές το «ευχαριστώ» μητέρας επιβάτιδας

Η Ευδοκία Τσαγκλή, πρώην παίκτρια του Big Brother, ταξίδευε μαζί με τους φίλους της με τη μοιραία αμαξοστοιχία και ήταν ανάμεσα στους τυχερούς που κατάφεραν να σωθούν και να βγουν ζωντανοί από τα συντρίμια χωρίς να υποστεί κάποιο σοβαρό τραυματισμό.

Η ίδια μοιράστηκε πρόσφατα την εμπειρία της μιλώντας στους «Πρωταγωνιστές» όπου περιέγραψε πώς βοήθησε μία κοπέλα που κρεμόταν από το βαγόνι.

Λίγες ώρες μετά, δέχτηκε ένα συγκινητικό μήνυμα από την μητέρα της κοπέλας, η οποία θέλησε να την ευχαριστήσει που έσωσε την κόρη της, και το μοιράστηκε με τους ακολούθους της.

«Καλησπέρα Ευδοκία μου και συγγνώμη για την ενόχληση. Είμαι η Κ. μητέρα της … Ήταν το κορίτσι που ήταν κρεμασμένο και δεν πήδηξε γιατί ο Θεός επέλεξε να ζήσει. Εσύ και ο Χριστός τη βοηθήσατε. Ήθελα λοιπόν, με αυτό το απρόσωπο μήνυμα να σε ευχαριστήσω από τα βάθη της ψυχής μου και να σου ευχηθώ ταχεία ανάρρωση σωματικά και ψυχικά! Εύχομαι κάποια στιγμή να σε γνωρίσω από κοντά και να σου σφίξω τα χεράκια σου, τα οποία βοήθησαν το κοριτσάκι μου», έγραφε το συγκινητικό μήνυμα που δέχτηκε.

Η ίδια σημείωσε: «Μου έστειλε η γλυκύτατη μαμά της κοπέλας που βοήθησαν να μην πέσει. Έχει πολλά εκγαύματα, αλλά είναι καλύτερα! Το κορίτσι που πήδηξε έχει σοβαρά κατάγματα αλλά είναι και εκείνη καλύτερα».

Η συγκλονιστική εξομολόγησή της

Η Ευδοκία Τσαγκλή πριν από λίγες ημέρες, μιλώντας στους «Πρωταγωνιστές» περιέγραψε την «κόλαση» που βίωσε και συγκλόνισε με την μαρτυρία της.

«Έκανα κάθε βδομάδα το ίδιο δρομολόγιο και τις ίδιες ώρες. 19:22. Κάθε βδομάδα από το 2019 ξεκίνησα να είμαι μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Θα ήθελα να μάθω πόσες ώρες έχω περάσει στα τρένα. Διχάζομαι εάν πρέπει να σταματήσω τα δρομολόγια. Λένε πώς εάν σε φοβίζει κάτι πρέπει να το κάνεις γρήγορα ξανά. Αλλά είναι αυτός ο διχασμός μέσα μου, αυτή η σύγκρουση, της ζωής και του θανάτου, της ελπίδας και του θανάτου. Και εγώ έχω αυτό το ερώτημα, θα το ξανακάνω; Για εμένα έχει απλωθεί και λίγο παρακάτω. Η μητέρα μου είναι επιστήμονας, οδηγεί ήρεμα, με χαμηλή ταχύτητα και πάντα με νευρίαζε που οδηγούσε αργά και πλέον της λέω “κόψε”. Τα σοβαρά τραύματα δεν τα βλέπεις. Από τη μία λέω σώθηκες και από την άλλη λέω πέθαιναν. Το κάταγμα δεν είναι σωματικό, είναι ψυχικό. Ο πόνος είναι πολύ λίγος και έχω σπάσει πολλά πράγματα πάνω μου», ανέφερε αρχικά για να συνεχίσει:

«Όταν συνέβη προφανώς ο κόσμος ούρλιαζε πολύ και δεν θα το ξεχάσω. Εγώ φώναζα όλα καλά θα πάνε, ηρεμία. Το έλεγα πιο πολύ στον εαυτό μου, δεν πίστεψα στιγμή ότι θα πεθάνω. Καθόμουν στη θέση 104 μαζί με 5 παιδιά και έναν γάτο. Ήταν μια κοπέλα που είχε τον γάτο και τον πήγαινε βόλτα για να μην κλαίει. Τον περπατούσε 2.5 ώρες πάνω κάτω και της λέω “Έλα κάτσε θα τον κάνω εγώ βόλτα”. Κάποια στιγμή σήκωσε τα αυτιά του πάνω και νιαούριζε πολύ και λέω “Μάλλον, Λου θες τη μαμά σου”. Πάω πίσω, καθόμαστε αλλά σύντομα έγινε αυτό».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Εγώ ήταν να ήμουν στο σύμπαν και να με κοπανούσαν σε μια αιωνιότητα. Μαυρίζουν όλα και αρχίζει “ξύλο”. Κουλουριάζομαι. Ήμουν μια μπάλα που κοπανιόταν ανελέητα σε ένα μαύρο. Εάν υπάρχει κάτι σε κόλαση, είναι ό,τι πιο κοντά έχω φτάσει. Δεν ήταν βαγόνι πια αυτό που έχω εικόνα. Σήκωσα μέταλλα, σίδερα, είχε φωτιά από κάτω. Η πρώτη σκέψη ήταν “πρέπει να βγεις, θα καείς”. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να δω ότι είμαι αρτιμελής. Θυμάμαι την αγωνία ότι μετακινούσα σίδερα, βλέπω τον ουρανό και βλέπω και είμαι πάνω και κάτω είχε πέτρες. Μία κοπέλα ουρλιάζει και πέφτει κάτω και σπάει. Μία άλλη κοπέλα κρέμεται να πέσει και με παρακάλεσε να τη σηκώσω γιατί δεν θέλει να πεθάνει. Αισθάνεσαι ότι είναι 3 κιλά εκείνη τη στιγμή από την αδρεναλίνη. Δεν θα ξεχάσω τα μάτια της», ενώ καταλήγοντας ανέφερε:

«Είχε φωτιά από κάτω, από πίσω και αριστερά. Εκείνη την ώρα σκέφτεσαι “Θα γίνει έκρηξη; Μήπως έχω δευτερόλεπτα; Κλάσματα δευτερολέπτου;”. Συγγνώμη, κάνω κάποια black out, έχω διαλείψεις. Μου έχουν πει ότι θα σταματήσει γιατί είναι σοκ του οργανισμού. Βλέπω μια μάζα με σίδερα στο πλάι και λέω ότι δεν θα πάω εκεί γιατί θα σκοτωθώ. Και θυμάμαι να φυσάει και να φέρνει φωτιά, πίσσα, σκόνη, ζέστη. Αφήνω τα χέρια μου και πέφτω κάτω. Πέταξα το μπουφάν για να κάνω πιο μαλακή την επιφάνεια. Σκέφτηκα να μην πέσω με τα πόδια γιατί μπορεί να γίνει κάτι και να μην μπορέσω να τρέξω. «ατάλαβα ότι χτύπησα αλλά δεν πονάς εκείνη την ώρα. Μου θύμισε όπως όταν ρίχνεις νερό σε μυρμήγκια και φεύγουν σε διάφορες κατευθύνσεις. Έτσι και εμείς, δεν ξέραμε που να πάμε. Ήμουν η πρώτη που μπήκα στο ασθενοφόρο, η πρώτη που μπήκε στο νοσοκομείο».

«Θέλω το παιδί μου, μπορούν να μου φέρουν το παιδί μου;», συγκλονίζει μητέρα θύματος

Ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει τον χαμό του παιδιού της στην τραγωδία στα Τέμπη. Η μητέρα της 22χρονης Αφροδίτης ζητάει την κόρη της και θεωρεί ότι έτσι όπως έγινε στο δυχτύχημα επί της ουσίας είναι σα να δολοφονήθηκε.

Η Αφροδίτη ταξίδεψε με έναν φίλο και μία φίλη της στη Αθήνα για διακοπές. Ήταν αισθητικός και είχε πολλά όνειρα για τη ζωή. Η μητέρα της προσπαθεί ακόμα να συνέλθει και συγκλονίζει, όπως φαινεται από την δήλωση που έχει κάνει στην εκπομπή «Live News».

«Δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Ούτε τα χάπια δεν με βοηθάνε. Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς την κόρη μου. Δεν μπορώ να το πιστέψω πως τη δολοφονήσανε. Πήγε Αθήνα με τους φίλους της, πολύ καλά παιδιά, είχε και ένα σεμινάριο να παρακολουθήσει την Τρίτη», είπε η μητέρα και θυμήθηκε:

«Μίλησα μαζί της στις 8 η ώρα και της είπα καλό ταξίδι. Και έμαθα αυτό το πράγμα. Πήγα στη Λάρισα με την αγωνία μήπως ήταν στους τραυματίες και δεν ήταν. Είχε πάει στο κυλικείο και έγινε αυτό που έγινε. Όλοι φταίξανε, το θέμα είναι πως εγώ θέλω το παιδί μου. Μπορούν να μου φέρουν το παιδί μου;».

«Θέλω να μπουν φυλακή όλοι τους»-Συγκλονίζει ο αδερφός της 34χρονης μητέρας Αθηνάς Κατσάρα

Συγκλονίζει ο αδερφός της 34χρονης μητέρας Αθηνάς Κατσάρα, που έχασε τη ζωή της στο δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο Βασίλης Κατσαράς συγκινεί περιγράφοντας τις τελευταίες στιγμές της αδερφής του, το πώς το έμαθαν και τις σκηνές που είδε φτάνοντας στο σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη, λίγη μόλις ώρα μετά τη φονική σύγκρουση των τρένων.

«Στη μέση του βαγονιού ήταν. Ο γαμπρός μου τη στιγμή της σύγκρουσης σηκώθηκε να πάει στην τουαλέτα. Και με το που σηκώθηκε, έκανε ένα δυο βήματα κι άκουσε έναν μεγάλο θόρυβο. Εκεί σκοτείνιασαν όλα και εκεί –από ό,τι μου είπε ο γαμπρός μου – η αδελφή μου φώναξε “Νίκο το μωρό”. Εκεί χάθηκαν όλα. Ο γαμπρός μου έμαθε για τον θάνατο της Αθηνάς ανήμερα της κηδείας» συγκλονίζει ο αδερφός της Αθηνάς, μιλώντας στο «Tlive».

«Η αδελφή μου ήταν η πιο άτυχη από όλα τα παιδιά. Ήταν η πρώτη φορά που ταξίδευε με τρένο, είχε καιρό να ταξιδέψει. Είχαν πάει στους θείους μου στην Αθήνα για τριήμερο αλλά δεν πρόλαβαν. Ευτυχώς που δεν το πήραν μαζί τους το μωρό» λέει συγκινημένος ο Βασίλης Κατσάρας.

«Τιμωρία δεν υπάρχει. Δεν θα μας απαλύνει τον πόνο. Ούτε τα λεφτά για τα μέτρα που δεν θα εφαρμοστούν ποτέ… Θα ήθελα να μπουν φυλακή όλοι τους. Είναι το ελάχιστο, το μηδαμινό η τιμωρία αυτή. Δεν θα φέρει πίσω την αδελφή μου, ούτε τα άλλα παιδιά. Για τις ψυχές τους… Δικαίωση» λέει για το τι θα ήθελε για τους υπεύθυνους της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Όπως είπε, το τελευταίο μήνυμα που έλαβε από την αδελφή του, μία μέρα πριν το δυστύχημα ήταν κάτι σαν «περασμένα, ξεχασμένα».

Τέλος, μιλά για το σκηνικό που αντίκρισε εκείνος και οι δικοί του όταν έφτασαν στον τόπο του δυστυχήματος, λίγη ώρα μετά τη σύγκρουση των τρένων. «Είχε πολύ καπνό, γυαλιά και κόσμος έβγαινε ακόμα από τα βαγόνια. Έβλεπες το τρένο κι έλεγες “δε βγήκε άνθρωπος από εδώ μέσα, αποκλείεται”».

Ζητάω δύναμη από τον Θεό να μεγαλώσω το παιδί μας» – Συγκλονίζει ο σύζυγος της Αθηνάς

Η Αθηνά ταξίδευε με το μοιραίο τρένο μαζί με τον σύζυγό της, Νίκο, που κατάφερε να βγει ζωντανός.

Το ζευγάρι έχει ένα αγοράκι 2 ετών και ο τραγικός σύζυγος, σε ανάρτησή του για την αδικοχαμένη Αθηνά ζητά από τον Θεό να του δώσει δύναμη να το μεγαλώσει.

Δημήτρης Ασλανίδης: “Έθαψα τον γιο και τον πατέρα μου μέσα σε 4 ημέρες- Τα παιδιά μου είναι σε σοκ”, λέει ο πατέρας του

Εχασε πατέρα και γιό μέσα σε 4 ημέρες. Και ακόμα κανείς από την πολιτεία δεν έχει επικοινωνήσει μαζί του για τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, όπου έχασε τη ζωή του ο γιος του Δημήτρης, είπε ο τραγικός πατέρας Παύλος Ασλανίδης.

Μιλώντας στο Πρωινό του ΑΝΤ1, ο πατέρας του Δημήτρη Ασλανίδη- που έχασε τη ζωή του μαζί με ακόμη 56 άτομα στο δυστύχημα- αποκάλυψε ότι έχασε και τον πατέρα του, μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την τραγωδία στα Τέμπη.

“Ο τόπος καταγωγής μας είναι από τη Δράμα και τον πήγαμε εκεί τον Δημήτρη… Εκεί τον κηδέψαμε. Πριν μία εβδομάδα, είχα κηδέψει τον πατέρα μου. Έχασα πατέρα και γιο μέσα σε τέσσερις ημέρες. Πριν δύο μήνες είχα χάσει τη μητέρα μου” ανέφερε συγκλονισμένος ο Παύλος Ασλανίδης. “Ο πατέρας μου ήταν 92 χρονών. Μέσα σε τέσσερις ημέρες είχαμε αυτά τα δύο συμβάντα. Έχω άλλους δύο γιους, μικρότερους από τον Δημήτρη” συμπλήρωσε.

“Τα αδέλφια του είναι ακόμα σε σοκ. Κοιμόταν και τα τρία σε ένα δωμάτιο, μεγάλωσαν μαζί. Περιμένουν τον αδελφό τους να γυρίσει. Η σύζυγος είναι κομμάτια, είναι μητέρα και για μία μητέρα είναι χειρότερο από έναν πατέρα” πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι είναι άνεργος, ενώ η σύζυγός του είχε πιάσει δουλειά λίγες ημέρες πριν από την τραγωδία και τώρα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει.

Άγγελος Τσιαμούρας: «Η Ιφιγένεια είχε σπάσει τον λαιμό της, δεν την έβγαλα σώα και αβλαβή και αυτό με βασανίζει»

Ένας από τους επιζώντες του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη και ένας από τους ήρωες της μοιραίας αυτής νύχτας, ήταν ο Άγγελος Τσιαμούρας.

Αν και μόλις 18 ετών, κατάφερε να παραμείνει στο σημείο όπου καιγόντουσαν τα βαγόνια και να σώσει όσους περισσότερους μπορούσε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης τον φιλοξένησε στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» το βράδυ της Κυριακής 12/3, όπου ο νεαρός μεταξύ άλλων, περιέγραψε όσα έζησε αλλά και τα παράπονα που έχει από την Πολιτεία.

«Κάθε βράδυ έχω εφιάλτες. Τα τρία πρώτα βράδια δεν κοιμήθηκα αλλά μετά με επισκέπτονται, δεν με αφήνουν ακόμα. Ίσως θέλουν κάτι να μου πουν. Βλέπω συνέχεια την Ιφιγένεια, δεν με έχει αφήσει ακόμη. Την πρώτη βραδιά είδα και το άλλο παιδί που ήταν στο βαγόνι αλλά την Ιφιγένεια την βλέπω πολύ καθαρά. Ήμουν στο βαγόνι 6 και δεν είχα καταλάβει ότι είχε γίνει σύγκρουση. Είδα μία γιαγιά που είχε κόψει το φρύδι της και μετά άκουγα φωνές. Εγώ τη βοήθησα και άλλοι ήθελαν απλά να πάρουν τα πράγματα και να φύγουν. Μετά πήγα στα μπροστινά βαγόνια, φώναζα αν ήταν κανείς στα βαγόνια», είπε αρχικά ο Άγγελος Τσιαμούρας.

Και συνέχισε: «Στην αρχή δεν είχα απάντηση και μετά είχα. Ανάμεσά τους ήταν και ο κ. Γιώργος που εμφανίστηκε σαν άγγελος. Το βαγόνι 3 και 4 είχαν σπάσει οι πόρτες και βγήκαμε από τα παράθυρα. Ο κ. Γιώργος θυσίασε τα δικά του χέρια να κοπεί και μετά να μπω εγώ. Μου είπε να φωνάξω την ΕΜΑΚ να φέρουν ψαλίδια και φορεία. Όταν βγήκα πάνω στο δρόμο συνάντησα το αγόρι της Ιφιγένειας και μου είπε ότι είχε σπάσει τον λαιμό της. Δεν τήρησα την υπόσχεση να τη φέρω σώα και αβλαβή και με βασανίζει ακόμη».

«Υπάρχει φωτογραφία με τα κορίτσια στο τρένο»: Ράγισε καρδιές ο πατέρας της Αναστασίας που πέθανε με τις 2 ξαδέρφες της στα Τέμπη

Το πρωί της Τρίτης, μίλησε στον Γιώργο Λιάγκα ο Δημήτρης Πλακιάς, πατέρας της Αναστάσιας που σκοτώθηκε στα Τέμπη μαζί με τις ξαδέρφες της. Ο τραγικός πατέρας μίλησε για τον πόνο που βιώνουν μαζί με τον αδερφό του και τις οικογένειες τους στη Καλαμπάκα, για την απώλεια των τριών κοριτσιών.

Έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες. Πώς το βιώνετε όλο αυτό;

Πολύ πόνο και πολύ θυμό, τι βιώνουμε; Αυτή τη στιγμή μέσα μας, όσο πόνος υπάρχει, άλλος τόσος θυμός υπάρχει. Είναι εφιάλτης. Σκέτος εφιάλτης.

Έχει επικοινωνήσει κάποιος από το κράτος μαζί σας ;

Πλάκα μου κάνετε; Τίποτα. Τί-πο-τα. Ούτε ψυχολογική υποστήριξη, τίποτα. Ούτε τι κάνουν τα μικρά τα παιδιά, τι κάνουμε τι ράνουμε, τίποτα. Ακόμα και σήμερα Θεσσαλονίκη που πήγαμε, για τα πράγματα, μόνοι μας πήγαμε. Όλα τα περνάμε μόνοι μας. Δυστυχώς.

Σήμερα έχετε πάρει τα πράγματα της Αναστασίας και τα έχετε μεταφέρει στην Καλαμπάκα;

Βεβαίως. Όχι όλα. Απλά μόνο τα ρούχα της. Τα άλλα, τα κάναμε δωρεά σε ένα ίδρυμα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο και το πιο πολύτιμο φυλαχτό που αυτή τη στιγμή, τόσο εσείς όσο και η σύζυγός σας, κουβαλάτε από την Αναστασία;

Η αγάπη που είχε για εμάς. Η μεγάλη της φοβία ήταν μην πάθουμε εμείς τίποτα. Και τελικά, έφυγε το κορίτσι μας. Και με άλλους γονείς που μιλάμε, γιατί έχουμε έρθει πολύ κοντά και με άλλους γονείς και από Καρδίτσα και από Λάρισα, που ήμασταν από πρώτη στιγμή εκεί. Πρέπει να πω ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’, μην το ξεχάσω, στους εθελοντές του νοσοκομείου και στο νοσοκομείο της Λάρισας. Ήταν άψογοι.

Μέχρι εκεί. Όλοι οι άλλοι που ήρθαν μετά, υπουργοί με μάσκες και… ψέματα. Τα δάκρυα, ήταν ψέματα. Εμείς ήμασταν καμένοι και αυτοί έρχονταν με μάσκες, να πουλήσουνε; Δεν μπορώ να καταλάβω… Να τιμωρηθούν όλοι, δεν το συζητάω. Με έναν σταθμάρχη και έναν μηχανοδηγό, ή τι άλλο θέλουν να βγάλουν αυτοί στη φόρα, αυτό δεν μου λέει τίποτα εμένα, σαν γονέας. Σαν γονέας, δεν μου λέει τίποτα αυτό. Πρέπει να μπει κάποια στιγμή, κάποιος μεγάλος μέσα, τέλος. Πρέπει να τιμωρηθεί κάποιος πιο μεγάλος. Δεν το συζητάμε αυτό. Αυτό, το λένε όλοι οι συγγενείς.

Τρία ήταν. Εμείς τρίδυμα τα λέγαμε. Δεν τα λέγαμε δίδυμα, ήταν τρίδυμα. Αυτά, μεγαλώσανε μαζί. Σχολείο, χορούς, γενέθλια, διακοπές, τα πάντα. Ήταν πάντα μαζί. Πάντα μαζί. Μαζί ήρθαν στη ζωή και μαζί φύγανε.

Η οικογένεια των κοριτσιών, ο αδελφός σας, η νύφη σας, πώς το βιώνουν;

Τραγικά. Όλοι μαζί, έχουμε καταστραφεί. Πολύς πόνος και πολύς θυμός.

Έχετε κινηθεί νομικά και εσείς όπως έχει ασχοληθεί κι ο αδελφός σας ;

Βεβαίως, βεβαίως. Ακριβώς με τον κύριο Κούγια. Ποινικά. Το μοναδικό πράγμα που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή, είναι μόνο το ποινικό. Δεν το συζητάμε παραπέρα. Είναι μόνο το ποινικό.

Ακούσαμε κάποια στιγμή και ένα βίντεο, όπου ακούγονται τα τρία τα κορίτσια που λένε ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ μέσα στο τρένο.

Εντάξει τώρα… Κάποια στιγμή να σας δείξω τα μηνύματα όλα που μιλούσαμε. Έτσι έλεγαν τα κορίτσια, θα καταλάβετε.

Τι λένε δηλαδή αυτά τα μηνύματα;

«Πρώτη και τελευταία φορά με το τρένο». Αυτό, υπάρχει σε μήνυμα. Δεν το λέω εγώ, υπάρχει σε μήνυμα.

Ποια ήταν η τελευταία φορά που επικοινωνήσατε με την Αναστασία;

Εγώ μιλούσα με τα κορίτσια από τις 22:20 μέχρι 11 πάρα δύο. Είχαν κουραστεί τα παιδιά και προσπαθούσαμε να περάσουμε ώρα μαζί τους, όπως κάναμε κάθε βράδυ. Μιλούσαμε. Κάθε βράδυ μας έστελναν μηνύματα, όπου κι αν βρίσκονταν μας έστελναν μηνύματα. Δεν υπάρχει μέρα που να μην υπάρχει μήνυμα απ’ τα κορίτσια. Υπάρχει φωτογραφία που τα κορίτσια κάθονται και τα τρία αραχτά στο τρένο, πριν γίνει το μοιραίο. Με τα ακουστικά τους, με τα κινητά τους…

Η Χώρα αντιμετωπίζει λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα. Αν θέλετε να βλέπετε τις δημοσιεύσεις ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι  η εγγραφή στο site. Είναι δωρεάν.

Πηγές:

https://cyprustimes.com/ellada/niotho-pos-me-esteile-o-theos-ekei-pos-enas-maragkos-apo-to-agio-oros-esose-dekades-sta-tebi/ Πηγή: protothema.gr / megatv.com

https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1405982/tempi-esoses-to-koritsaki-mou-ragizei-kardies-to-efxaristo-miteras-epivatidas

https://www.in.gr/2023/03/14/greece/tempi-niko-moro-ta-teleytaia-logia-tis-34xronis-athinas/

https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/tempi—dimitris-aslanidis-ethapsa-ton-gio-kai-ton-patera-mou-mesa-se-4-imeres-ta-paidia-mou-einai-se-sok-leei-o-pateras-tou/ 

https://www.i-diakopes.gr/eidiseis-live/yparchei-fotografia-me-ta-koritsia-sto-treno-ragise-kardies-o-pateras-tis-anastasias-pou-pethane-me-tis-2-xaderfes-tis-sta-tempi/ 

https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1406039/tempi-pisteyoume-se-ena-thayma-dyskoles-stigmes-gia-ton-20xrono-monadiko-epizonta-tou-1ou-vagonioy?utm_source=notification&utm_medium=push&utm_campaign=breaking 

https://www.tlife.gr/eidhseis-nea/media/aggelos-tsiamouras-tempi-i-ifigeneia-eixe-spasei-ton-laimo-tis-den-tin-evgala-soa-kai-avlavi-kai-ayto-me-vasanizei/1388586/ 

http://trelogiannis.blogspot.com/2023/03/blog-post_724.html

https://www.news.gr/ellada/article/3214529/tragodia-sta-tempi-thelo-to-pedi-mou-boroun-na-mou-feroun-to-pedi-mou-sigklonizi-mitera-thimatos.html 

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments