Αδιανόητο φιάσκο-Το Μισέλ Gate έπνιξε την επιστολική ψήφο – Οι Έλληνες του εξωτερικού γύρισαν την πλάτη στην κυβέρνηση

Η κυβέρνηση και η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως χαρακτήριζαν συνεχώς την επιστολική ψήφο εμβληματική μεταρρύθμιση αλλά τελικά μόνο το 25% των εγγεγραμμένων στην πλατφόρμα είναι Έλληνες που διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού

05/05/2024

Σε αδιανόητο φιάσκο για την κυβέρνηση μετατράπηκε η νομοθέτηση της επιστολικής ψήφου, όπως αποδεικνύεται από τους αριθμούς των εγγεγραμμένων χρηστών που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς το σκάνδαλο Μισέλ Gate εξαγρίωσε τους Έλληνες του εξωτερικού που γύρισαν την πλάτη στην κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση και η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως χαρακτήριζαν συνεχώς την επιστολική ψήφο εμβληματική μεταρρύθμιση αλλά τελικά μόνο το 25% των εγγεγραμμένων στην πλατφόρμα είναι Έλληνες που διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών οι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα που υπέβαλαν αίτηση για να ψηφίσουν επιστολικά στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ανήλθαν σε 202.556, εκ των οποίων 153.322 (75,7%) είναι κάτοικοι Ελλάδας και μόλις 49.234 (24,3%) Έλληνες που διαμένουν εκτός συνόρων.

Αδιανόητο φιάσκο για την κυβέρνηση στο εξωτερικό

Οι περίπου 50.000 εγγεγραμμένοι απόδημοι είναι μόνο οι διπλάσιοι (οι εγγεγραμμένοι τότε ήταν 22.855 και είχαν ψηφίσει 18.203) από τους Έλληνες του εξωτερικού που εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές του 2023.

Οι αριθμοί είναι ακόμη πιο απογοητευτικοί με βάση τα επί μέρους στοιχεία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Γερμανία με πολύ μεγάλη και οργανωμένη ελληνική κοινότητα εγγράφηκαν μόλις 9.578 ψηφοφόροι.

Άλλοι 9.090 εγγράφηκαν από τη Βρετανία και μόλις 3.857 από τις ΗΠΑ.

Επίσης, από το Βέλγιο εγγράφηκαν 3.491 κι άλλοι 3.119 από την Ολλανδία.

Μισέλ Gate

Το σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των αποδήμων, με πρωταγωνίστρια την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, συνέβαλε τα μέγιστα στο κυβερνητικό κάζο και πρόκειται για μία εξέλιξη που δεν μπορεί να αμφισβητήσει το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εσωτερικών.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και επειδή αφορά σε Έλληνες του εξωτερικού – όπου τα πολλά και φιλικά ΜΜΕ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση– η υπόθεση θα παραμείνει στο προσκήνιο.

Εξάλλου ήδη έχουν κατατεθεί σχεδόν 230 αγωγές και το ποσό που διεκδικούν αγγίζει τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Νέα δεδομένα

Εν τω μεταξύ νέα δεδομένα προκύπτουν στο σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων ομογενών από το υπουργείο Εσωτερικών.

Αυτό, διότι στην Ολομέλεια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα απολογήθηκαν στις 29/4 τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα της υπόθεσης.

Ο πρώην γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ Νίκος Θεοδωρόπουλος υπέδειξε συγκεκριμένο κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας ως την πηγή των email που μετέπειτα τα μεταβίβασε στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Ωστόσο, ο κ. Θεοδωρόπουλος δεν κατονομάζει το εν λόγω στέλεχος.

Ακόμα κι έτσι, η κατάθεσή του έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα έχει υποστηρίξει η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Επισημαίνεται, ότι η ευρωβουλεύτρια της ΝΔ, τρεις εβδομάδες μετά τις καταγγελίες των ομογενών, αποπειράθηκε να δικαιολογηθεί αναφέροντας πώς τα προσωπικά δεδομένα ήρθαν στα χέρια της τον περασμένο Ιανουάριο από τον παραιτηθέντα γραμματέα απόδημων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκο Θεοδωρόπουλo.

Αλληλοκαρφώματα

Από την άλλη, η κυβέρνηση και η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Εσωτερικών διαμηνύουν πως η διαρροή έγινε την περίοδο που στο τιμόνι της χώρας βρισκόταν υπηρεσιακή κυβέρνηση, δηλαδή το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου 2023, περίοδο κατά την οποία στο αρμόδιο υπουργείο προίστατο η Καλλιόπη Σπανού.

Έτσι, αυτή τη στιγμή προκύπτουν τουλάχιστον τρεις διαφορετικές εκδοχές για τις διαρροές των προσωπικών δεδομένων Ελλήνων ομογενών και στο εσωτερικό του υπουργείου και του κυβερνώντος κόμματος «αλληλοκαρφώνονται», προσπαθώντας να αποφύγουν τις ευθύνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχή προέβη σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση όλων των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων.

Εξηγήσεις για την υπόθεση κλήθηκαν να δώσουν η κ. Ασημακοπούλου -από το πολιτικό γραφείο της οποίας στάλθηκαν emails προς ομογενείς-, ο Νίκος Θεοδωρόπουλος και ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του Υπ.Εσ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, αλλά και ένα ακόμα άτομο προερχόμενο από τη ΝΔ, που ήταν στέλεχος του υπουργείου.

Η Χώρα αντιμετωπίζει λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα. Αν θέλετε να βλέπετε τις δημοσιεύσεις ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι η εγγραφή στο site. Είναι δωρεάν.

Πηγή: https://www.bankingnews.gr/politiki/articles/736079/adianoito-fiasko-to-skandalo-misel-gate-epnikse-tin-epistoliki-psifo-oi-ellines-tou-eksoterikoy-gyrisan-tin-plati-stin-kyvernisi

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments