Θρίλερ στην Καστοριά: Συνεχίζεται ο «χορός» των ρίχτερ

Δεκάδες είναι οι μετασεισμικές δονήσεις που σημειώνονται έως και αυτήν την ώρα στην ευρύτερη περιοχή των Ελληνοαλβανικών συνόρων, μετά τους ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου.

Υπενθυμίζεται ότι ότι η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε στις 07:26 το πρωί του Σαββάτου με ένα σεισμό 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού είναι 47 χλμ. δυτικά της Καστοριάς κοντά στην Αλβανική πόλη Ερσέκα και το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 3,5 χλμ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την δυτική Μακεδονία την Ήπειρο και την Νότια Αλβανία.

Έξι λεπτά αργότερα εκδηλώθηκε ένας σεισμός της τάξεως των 4,7 βαθμών στην περιοχή μεταξύ Ηγουμενίτσας και Ιωαννίνων

«Μετά από αυτά τα δύο γεγονότα, είχαμε κάποιες δονήσεις της τάξεως των 3 και 4 βαθμών στον χώρο της Αλβανίας. Όλες αυτές οι δονήσεις έγιναν αισθητές στις γύρω περιοχές, ανησυχώντας τους κατοίκους»,σημειώνει ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας

«Εκείνο το οποίο θα πρέπει να πούμε είναι ότι αυτοί οι δύο σεισμοί είναι ανεξάρτητοι και ανήκουν στο καθεστώς των της ιόνιας ενότητας, μιας ενότητας που έχει στην περιοχή αυξημένη σεισμικότητα. Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου. Θεωρώ, όμως, πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τα μεγέθη θα κρατηθούν σε αυτά τα επίπεδα. Οι κατασκευές στην περιοχή είναι αρκετά ανθεκτικές για αυτούς τους σεισμούς. Συνεπώς, εκείνο που θα σύστηνα στους κατοίκους είναι ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν και θα πρέπει να κρατούν την ψυχραιμία τους, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος», εξηγεί στο Newsbomb.gr ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας.

Σημειώνεται ότι έως και το βράδυ του Σαββάτου οι μετασεισμικές δονήσεις που σημειώνονται είναι δεκάδες και κυμαίνονται από 2,5 έως και 4,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Πηγές:

https://europost.gr/thriler-stin-kastoria-synechizetai-o-choros-ton-richter-den-echoyn-telos-oi-seismikes-doniseis/

https://www.newsit.gr/ellada/synexizetai-o-xoros-ton-rixter-sta-ellinoalvanika-synora-nea-isxyri-donisi-konta-stin-kastoria/2792868/

https://www.newsbomb.gr/ellada/seismoi/story/986778/lekkas-sto-newsbomb-gr-ti-apokalyptei-gia-toys-allepalliloys-seismoys-sti-voreiodytiki-ellada

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments