Γενί Σαφάκ: Ξεκινάμε έρευνες σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη-Στόλτενμπεργκ: Δεν υπάρχει συμφωνία Αθήνας-Άγκυρας, μόνο συζητήσεις-Time: Ο Ερντογάν ονειρεύεται αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Άγκυρα: «Πέρασε η καταληκτική ημερομηνία της 1ης Σεπτεμβρίου – Ξεκινάμε έρευνες σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη»!

Η Άγκυρα ανακοίνωσε μέσω της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ την έναρξη ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια, κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη καθότι πέρασε όπως υποστηρίζει η καταλυτική ημερομηνία της πρώτης Σεπτεμβρίου.

Η εφημερίδα απηχεί τις απόψεις του ίδιου του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντγοάν, ο διευθυντής της Ιμπραχήμ Καραγκιούλ είναι στενός φίλος και σύμβουλός του.

To δημοσίευμα δεν είναι τυχαίο. Έρχεται αμέσως μετά το «πισώπλατο κτύπημα» Στόλτενμπεργκ και έρχεται να προστεθεί στην πίεση που ασκείται στην Αθήνα για να προσέλθει σε διάλογο άνευ όρων για τα κυριαρχικά της δικαιώματα (και μόνο αυτά).

Στόλτενμπεργκ: ”Δεν υπάρχει συμφωνία Αθήνας-Άγκυρας, μόνο συζητήσεις”

Ένα βήμα πίσω έκανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πριν από λίγο. Είπε ότι «είναι περισσότερο τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματεύσεις» και πως δεν αντικαθιστούν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαπραγμάτευση. «Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», τόνισε. 

«Αυτές είναι τεχνικές συζητήσεις περισσότερο, παρά διαπραγματεύσεις στην υπάρχουσα διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Συνεπώς, προορίζονται να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαμεσολάβηση για αποκλιμάκωση», τόνισε.   

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σημαντικοί σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι σημαντική πλατφόρμα για συμβουλές σε όλα τα θέματα που αφορούν την κοινή μας ασφάλεια».    

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι ο κ. Στόλτεμπεργκ μετά την κατηγορηματική διάψευση από την ελληνική κυβέρνηση για τα περί συμφωνίας ότι ναι μεν αναγκάζεται να κάνει ένα βήμα πίσω, αλλά ουσιαστικά συνεχίζει τα πριμοδοτεί εμμέσως την πλευρά της Τουρκίας επιχειρώντας να εμφανίσει την Ελλάδα ως αναποφάσιστη και αναξιόπιστη.

Tαυτόχρονα είχαμε ίσες αποστάσεις ξανά από την Μέρκελ στα ελληνοτουρκικά.   

Προκλητικός Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα συμφώνησε σε διάλογο και μετά έκανε πίσω

Προκλητικός εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου  εξαπολύοντας νέα επίθεση εναντίον της Ελλάδας υποστηρίζοντας πως η Αθήνα αρχικά συμφώνησε να αρχίσει τεχνικός διάλογος με την Τουρκία και στη συνέχεια έκανε πίσω.

Μία ημέρα μετά το tweet του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ περί δήθεν συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας για διάλογο, που άναψε «φωτιές», ο Τσαβούσογλου σε ειρωνικό ύφος είπε ότι η Τουρκία δεν εκπλήσσεται από την στάση της Ελλάδας και μάλιστα είπε ότι ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δεν λέει ψέματα. «Ψέματα λέει η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τσαβούσογλου είπε ακόμα ότι η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ υπέρ της διπλωματικής οδού για την επίλυση των διαφορών αλλά τελευταία με την χωρίς όρους συμπαράσταση της ΕΕ αυτό άλλαξε λίγο. «Εμείς θα είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου», είπε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου είπε ακόμα ότι ο Νίκος Δένδιας αρνήθηκε τον διάλογο χωρίς όρους για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην τελευταία επικοινωνία που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και είπε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επισήμανε στον κ. Μητσοτάκη ότι μόνο με διάλογο θα λυθούν τα προβλήματα ανάμεσα στις δυο χώρες. «Μπορούμε», είπε ο Τσαβούσογλου, «να συναντηθούμε σε ένα ουδέτερο μέρος όπως η Γενεύη και να συζητήσουμε χωρίς προαπαιτούμενα». Πρόσθεσε ότι το πρότεινε αυτό και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και ο τελευταίος είπε όχι.

«Έτσι», είπε ο Τσαβούσογλου, «έκανε πρώτα μια προσπάθεια η ΕΕ και εμείς είπαμε ναι και η Ελλάδα είπε όχι και μετά το ΝΑΤΟ έκανε μια προσπάθεια και πάλι εμείς είπαμε ναι και η Ελλάδα είπε όχι».

«Αν η Ελλάδα περιμένει από εμάς να τους παραχωρήσουμε όλα μας τα δικαιώματα, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. «Αν έχουν τόση εμπιστοσύνη στον εαυτό τους γιατί δεν κάνουν διάλογο;», αναρωτήθηκε επίσης. «Αν πιστεύεις όχι έχεις δίκιο δεν το βάζεις στα πόδια όταν είναι να κάνει διάλογο».

Έξι «βόμβες» ετοιμάζει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

«Η Άγκυρα θα απαντήσει στη Δύση και τη συμμορία του φυσικού αερίου με 6 στρατηγικά βήματα, που θα λάβει στην καυτή ζώνη αλλάζοντας τις ισορροπίες», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, στα σχέδια της Τουρκίας συμπεριλαμβάνονται η κατασκευή βάσεων στα Κατεχόμενα της Κύπρου και τη Λιβύη, η αποστολή στρατού και αντιπυραυλικών συστημάτων στα Κατεχόμενα και η έκδοση Navtex για νέες περιοχές.

Όπως μεταδίδει το sigmalive, στα σχέδια της Άγκυρας, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο είναι:

-Να κατασκευαστούν θαλάσσιες και αεροπορικές βάσεις τόσο στα Κατεχόμενα όσο και στη Λιβύη

-Στρατός, μονάδες τεθωρακισμένων και αντι-πυραυλικά συστήματα να σταλούν στα Κατεχόμενα

-Να ανοίξει τα Βαρώσια στα Κατεχόμενα

-Η βάση UAV στο Γκετσίτκαλε (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) να μετατραπεί σε ισχυρή αεροπορική βάση

-Να επανεξετάσει τη χρήση της βάσης Ιντζιρλίκ

-Στην ανατολική Μεσόγειο η έκδοση NAVTEX για νέες περιοχές να συνεχιστούν.

Οι S-400 να ενεργοποιηθούν

Υπενθυμίζεται ότι το άλλο χαρτί που σκέφτεται επίσης η Άγκυρα να χρησιμοποιήσει είναι η θέση σε λειτουργία του αντι-πυραυλικού συστήματος S-400, το οποίο μπορεί να καλύψει την Ανατ. Μεσόγειο και να «δημιουργήσει» μία de facto ζώνη απαγόρευσης πτήσεων αεροσκαφών άλλων κρατών.

«Η πρωτοβουλία για τους S-400 ανήκει πλέον αποκλειστικά στην Τουρκία. Έχει τη δυνατότητα να τους ενεργοποιήσει μέσα σε μία ώρα», ανέφερε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρωσικών Σπουδών στην Άγκυρα, Σαλίχ Γιλμάζ, σε tweet του, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχει ολοκληρώσει τη δοκιμή των συστημάτων ραντάρ κι έχει ενεργοποιήσει το λογισμικό για την αναγνώριση εχθρικών αεροσκαφών.

Οι S-400 ατού για την Τουρκία στην Ανατ. Μεσόγειο

Η κίνηση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντι-πυραυλικό σύστημα S-400 αποδεικνύεται «ατού» τώρα στην ανατ. Μεσόγειο, σχολιάζουν διάφοροι Τούρκοι εμπειρογνώμονες στα ΜΜΕ της χώρας.

«Αυτές οι απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα η Τουρκία δείχνουν το πόσο σωστός ήταν ο χρόνος και πόσο σωστή η απόφαση να αγοράσει τους S-400. Αν και ακόμη δεν έχουν ενεργοποιηθεί, ωστόσο μία εγκατάσταση και λειτουργία τους σύντομα, θα κάνει την ανατ. Μεσόγειο ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», επισημαίνεται, καθώς τα ξένα αεροσκάφη θα φοβούνται να πετάξουν για να μην εντοπιστούν και αναχαιτιστούν από το αντι-αεροπορικό σύστημα της Τουρκίας.

Reuters: Με την τακτική μαστίγιο και καρότο θα αντιμετωπίσει η ΕΕ την Τουρκία για την ανατολική Μεσόγειο

Με τη λογική «μαστίγιο και καρότο» σκοπεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση να προσεγγίσει την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο με τις τουρκικές προκλήσεις. Στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο από τις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με το Reuters ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε στο πρακτορείο ότι η ΕΕ θα αντιμετωπίσει την ένταση που έχει ξεσπάσει στην ανατολική Μεσόγειο με την τακτική «μαστίγιο και καρότο» απέναντι στην Τουρκία.

Οι ηγέτες της Ευρώπης αναμένεται να συναντηθούν στις 24-25 Σεπτεμβρίου, σε μία διάσκεψη για την εξάλειψη των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

«Θα χρησιμοποιήσουμε εργαλεία στην εξωτερική μας πολιτική, μία προσέγγιση μαστιγίου και καρότου – αυτά τα εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των σχέσεων αλλά και ως αντίδραση αν δεν υπάρξει σεβασμός».

Επίσης ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η ΕΕ θα επιβεβαιώσει εκ νέου την υποστήριξή της στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ο Μισέλ προτείνει να διεξαχθεί ένα διεθνές συνέδριο για την ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή βασικών μελών του ΝΑΤΟ: «Αυτός θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για την αποκλιμάκωση στην περιοχή και να γίνει διάλογος».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμπλήρωσε ότι αυτή η ιδέα έχει μεταφερθεί σε Αθήνα και Άγκυρα, σημειώνοντας πως: «Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Όσο για τις κυρώσεις που θα μπορούσε να επιβάλει η ΕΕ στην Τουρκία, ο Μισέλ αρνήθηκε να απαντήσει

Time: Ποιον σουλτάνο έχει για πρότυπο ο Ερντογάν -Ονειρεύεται αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, γιατί πρέπει να ανησυχούμε

Τις ολέθριες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή και τον κόσμο ολόκληρο από τις ηγεμονικές φιλοδοξίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα όνειρά του για αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας επιχειρεί να αναλύσει το περιοδικό Τime.

Στην ανάλυσή του ο καθηγητής Ιστορίας του φημισμένου αμερικανικού Πανεπιστημίου του Γέιλ, Άλαν Μίκαϊλ, ξεκινά παραθέτοντας πρόσφατες κινήσεις του Ερντογάν, από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά μέχρι την ανακοίνωση του εντοπισμού κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και την υποδοχή της αντιπροσωπείας της Χαμάς στην Άγκυρα. «Όλες αυτές οι κινήσεις προβάλλουν το όραμα του Ερντογάν για την ισλαμική ισχύ στον πλανήτη. Η παλινόρθωση του Ισλάμ στο εσωτερικό της Τουρκίας πάει χέρι-χέρι με τη διασφάλιση φυσικών πόρων και την επιβολή της τουρκικής ισχύος στο εξωτερικό, αλλά και με την καταπίεση στο εσωτερικό. (…) Οι δημοκρατικοί άνθρωποι στην Τουρκία, στη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο θα πρέπει να ανησυχούν», σημειώνει.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Ιστορίας, για να κατανοήσει κανείς την πολιτική ατζέντα του Ερντογάν και τις απόπειρες αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θα πρέπει να γνωρίσει ποιον σουλτάνο έχει ως πρότυπο ο Τούρκος πρόεδρος: και αυτός είναι ο ένατος στη σειρά, σουλτάνος Σελίμ Α’ (γνωστός και ως Γιαβούζ). «O Σελίμ πέθανε πριν από πέντε αιώνες, το 1520 μ.Χ. Επί των ημερών του η Οθωμανική Αυτοκρατορία εξελίχθηκε από μια περιφερειακή δύναμη σε μια τεράστια αυτοκρατορία. Για τον Ερντογάν ο σουλτάνος αυτός, πριν από μισή χιλιετία, εξυπηρετεί τις τωρινές του ανάγκες (…). Ο Σελίμ προσφέρει ένα πρότυπο στην Τουρκία για να γίνει μια παγκόσμια πολιτική και οικονομική δύναμη που θα ασκεί επιρροή από την Ουάσινγκτον μέχρι το Πεκίνο, συνθλίβοντας τους ξένους και τους εγχώριους αμφισβητίες. Βοηθά επίσης τον Ερντογάν να επιχειρηματολογήσει υπέρ του Ισλάμ ως πολιτιστικής και πολιτικής δεξαμενής δύναμης, ενός ζωτικού συστατικού του ένδοξου οθωμανικού παρελθόντος, το οποίο επιδιώκει να μιμηθεί στη σύγχρονη Τουρκία ενάντια στην κυρίαρχη κοσμική ελίτ που κρατούσε τα ηνία της χώρας από συστάσεώς της.

Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στον εναγκαλισμό από τον Ερντογάν του οράματος του Σελίμ για την τουρκική πολιτική δύναμη. Αντιπροσωπεύει ένα ιστορικό παράδειγμα ισχυρής πολιτικής που οδήγησε σε περιφερειακούς πολέμους, στην απόπειρα εξόντωσης των θρησκευτικών μειονοτήτων και στο μονοπώλιο των παγκόσμιων οικονομικών πόρων. Εκτός από τις προσπάθειές του να μονοπωλήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Τουρκία, σήμερα λαμβάνει τη μορφή των στρατιωτικών περιπετειών του Ερντογάν στη Λιβύη, στη Συρία και στην Υεμένη. Στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο Ερντογάν έχει κυνηγήσει τη σιιτική κοινότητα της Τουρκίας, τους Κούρδους, τους διανοούμενους, τους χριστιανούς, τους δημοσιογράφους, τις γυναίκες και τους αριστερούς. Ο Ερντογάν καλλιεργεί τη δική του σουνιτική θρησκευτικότητα για να τοποθετήσει το Ισλάμ στο επίκεντρο της εσωτερικής ατζέντας της Τουρκίας», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι ενώ όλοι οι σύγχρονοι ηγέτες της Τουρκίας είχαν πάρει αποστάσεις από την κληρονομιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το Ισλάμ, σε μια προσπάθεια να προβάλουν ένα πιο «δυτικό», «κοσμικό» και «σύγχρονο» πρόσωπο της χώρας, ο Ερντογάν είναι ο πρώτος που αγκάλιασε ενεργά το οθωμανικό παρελθόν και την ισλαμική κληρονομιά της αυτοκρατορίας: «Με τη νίκη του Σελίμ επί των Μαμελούκων η Οθωμανική Αυτοκρατορία έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία της ένα κράτος στην πλειονότητά του μουσουλμανικό, αφού για πάνω από 200 χρόνια ο πληθυσμός του ήταν κυρίως ελληνορθόδοξοι. Έτσι ο Σελίμ έγινε ο πρώτος Οθωμανός σουλτάνος που πέρασαν στον έλεγχό του οι ιερότερες πόλεις του Ισλάμ, η Μέκκα και η Μεδίνα, κερδίζοντας έτσι τον τίτλο του χαλίφη και εδραιώνοντας τα παγκόσμια ισλαμικά διαπιστευτήρια της αυτοκρατορίας. Και αν ο Σελίμ ήταν ο πρώτος Οθωμανός που έγινε ταυτόχρονα σουλτάνος και χαλίφης, ο Ερντογάν είναι ο πρώτος δημοκρατικός ηγέτης που ισχυρίζεται ότι κατέχει και τους δύο τίτλους».

Και ο καθηγητής Ιστορίας του Γέιλ καταλήγει: «Ο Ερντογάν και οι συνάδελφοί του στο ισλαμικό κόμμα αυτοχαρακτηρίζονται “εγγόνια” των Οθωμανών. Ο Ερντογάν παρακάμπτει σκόπιμα μια γενιά -αυτή των δημοκρατικών ιδρυτών της Τουρκίας από το 1923- για να κάνει ένα άλμα πίσω στον χρόνο, όταν οι Οθωμανοί κυβερνούσαν τον κόσμο με το ιδιαίτερο μείγμα τουρκικής – σουνιτικής πολιτικής, μέχρι την εποχή του Σελίμ, όταν πόλεμοι και εγχώρια καταστολή οδήγησαν στον πλούτο και την εδαφική ισχύ. Η αναδημιουργία ενός πολιτικού προγράμματος παρόμοιου με εκείνου του Σελίμ συνιστά επικίνδυνη προοπτική για την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και ολόκληρο τον κόσμο. Για να ξαναγίνει η Τουρκία οθωμανική χρειάζεται και πάλι το είδος της βίας, της λογοκρισίας και της βιτριολικής συμπεριφοράς που ο Ερντογάν έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει».

Ποιος ήταν ο σουλτάνος Σελίμ Α’
Ο Σελίμ Α’, γνωστός ως Γιαβούζ (σ.σ.: σκληρός), ήταν ο ένατος σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο οποίος βασίλευσε από το 1512 μέχρι το 1520. Έγινε γνωστός εξαιτίας της πολύ μεγάλης επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ιδιαίτερα με την κατάκτηση του Χαλιφάτου των Μαμελούκων του Καΐρου την περίοδο 1516-1517, που περιλάμβανε τη Συριοπαλαιστίνη, τη Χετζάζη, την Αίγυπτο, τριπλασιάζοντας την έκταση της αυτοκρατορίας. Με αυτόν τον τρόπο η καρδιά του αραβικού κόσμου πέρασε στον έλεγχο των Οθωμανών, οι οποίοι έγιναν η κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή και στον ισλαμικό κόσμο. Ο Σελίμ ήταν ο πρώτος Οθωμανός σουλτάνος που έλαβε τον τίτλο του χαλίφη του Ισλάμ.

Ο Σελίμ Α’ γεννήθηκε στην Αμάσεια το 1470. Ήταν ο μικρότερος γιος του σουλτάνου Βαγιαζίτ Β΄ και της Γκιουλμπαχάρ Χατούν, Ελληνίδας του Πόντου που το πραγματικό της όνομα ήταν Μαρία. Επίσης ήταν εγγονός του Μωάμεθ Β΄του Πορθητή. Ο Σελίμ Α΄εκθρόνισε τον πατέρα του το 1512, ο οποίος πέθανε αμέσως μετά, και έγινε σουλτάνος με τη βοήθεια των γενίτσαρων. O Σελίμ έδειξε για πρώτη φορά τον αιμοσταγή χαρακτήρα του όταν σκότωσε δύο αδελφούς και πέντε ανιψιούς για να μην του κλέψουν τον θρόνο. Γι’ αυτό ονομάστηκε Γιαβούζ. Αυτή την πολιτική την υιοθέτησε από τον πατέρα του, ο οποίος είχε εμπλακεί σε διαμάχη με τον αδελφό του, τον Τζεμ, για το ποιος θα πάρει τον θρόνο. O Σελίμ ήταν ψηλός, με μακρύ μουστάκι. Ήταν δυνατός, γενναίος, έξυπνος και πολεμοχαρής.

Πέθανε στις 22 Σεπτεμβρίου 1520 στο Τσορλού της Ραιδεστού σε ηλικία 50 ετών. Τάφηκε στο Τέμενος Γιαβούζ Σελίμ στην Κωνσταντινούπολη. Τον διαδέχτηκε ο γιος του Σουλεϊμάν Α’.

Ο Σελίμ ήταν ο πρώτος σουλτάνος που βάλθηκε να εξοντώσει τους χριστιανούς. Γι’ αυτό τους υπέβαλε σε απίστευτα βασανιστήρια για να αλλαξοπιστήσουν. Αποφάσισε να μετατρέψει τις εκκλησίες σε τζαμιά, αλλά αυτό δεν έγινε γιατί ο Μεγάλος Βεζίρης πέθανε αλλά του είχε πει πως έπρεπε να σεβαστεί τα προνόμια που είχε δώσει ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής στους χριστιανούς.

Η αλλαγή της στάσης του απέναντι στους χριστιανούς λέγεται ότι υπαγορεύθηκε όταν έμαθε πως ο αυτοκράτορας της Γερμανίας Μαξιμιλιανός Α’ κάλεσε άλλους Ευρωπαίους βασιλείς να ετοιμάσουν εκστρατεία εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για να τη διαμελίσουν. Μάλιστα, ο Σελίμ είχε κολακέψει τους χριστιανούς και είχε δώσει προνόμια στα Πατριαρχεία Αλεξάνδρειας, Ιερουσαλήμ καθώς και στις Μονές του Σινά, της Σουμελά, του Πόντου, του Ξηροπόταμου και του Αγίου Όρους.

Forbes: Πώς η Ελλάδα θα υπερέχει στρατιωτικά της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

«Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία μπορεί να αποκτήσει πολύ σημαντικό ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι της τουρκικής έως το τέλος της δεκαετίας του 2020», τονίζει στο δημοσίευμά του ο αρθρογράφος του Forbes

Τον τρόπο να αποκτήσει η Ελλάδα ποιοτικό πλεονέκτημα και στρατιωτική υπεροχή έναντι της Τουρκίας, εξηγεί δημοσίευμα του Forbes. Οι συζητήσεις για αγορά νέων μαχητικών από Γαλλία και ΗΠΑ καθώς και ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου ελληνικού στόλου είναι στο επίκεντρο της ανάλυσης.

«Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία μπορεί να αποκτήσει πολύ σημαντικό ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι της τουρκικής έως το τέλος της δεκαετίας του 2020», τονίζει στο δημοσίευμά του ο αρθρογράφος του Forbes, αλλά προσθέτει ακόμη ότι αυτή την περίοδο υπάρχει αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο χωρών και μία επικίνδυνη αντιπαράθεση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο για τα δικαιώματα υδρογονανθράκων και τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων.

«Εν μέσω των εντάσεων αυτών η Αθήνα είναι σε διαπραγματεύσεις με τη σύμμαχό της, Γαλλία, για μελλοντικές εξοπλιστικές συμφωνίες, οι οποίες ενδεχομένως να συμπεριλάβουν την αγορά γαλλικών μαχητικών Dassault Rafale 4ης και 5ης γενιάς», αναφέρει χαρακτηριστικά και σημειώνει ότι η ελληνική κατοχή τέτοιων μαχητικών «θα μπορούσε να αποδειχθεί σοβαρή πρόκληση για τα τουρκικά μαχητικά πάνω από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Το Forbes επικαλείται πρόσφατες δηλώσεις Ελληνα αξιωματούχου στο Reuters, σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα είναι σε διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία, αλλά και άλλες δυνάμεις, για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της, αλλά και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία με το Παρίσι για την αγορά 18 Rafale.

Αναφέρει, ακόμη, ότι τον Ιανουάριο ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπολος, είχε δηλώσει μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον πως η Ελλάδα σχεδιάζει να αποκτήσει από τις ΗΠΑ 24 αεροσκάφη F-35 5ης γενιάς με τεχνολογία Stealth, έναντι 3 δισ. δολ. με την διαδικασία παραλαβής να αναμένεται να

Ο υπουργός είχε δηλώσει ότι η απόκτηση των F-35 θα προσδώσει στην Ελλάδα αεροπορική υπεροχή στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Τη θέση αυτή, σημειώνει το Forbes, αποδέχεται και ο Τούρκος δημοσιογράφος Haluk Özdalga, ο οποίος είχε επισημάνει ότι η απόκτηση F-35 από την Ελλάδα, θα μετατρέψει το Αιγαίο σε «ελληνική λίμνη» και θα ανατρέψει τις ισορροπίες σε Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο και Μέση Ανατολή.

Η Ελλάδα, που διαθέτει λίγο περισσότερα από 150 F-16 (έναντι 245 της Τουρκίας), προσανατολίζεται και στον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου των πολεμικών αεροσκαφών της, προσθέτει το δημοσίευμα. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε ανακοινωθεί ότι έως το 2027 θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των 84 F-16 στην έκδοση Viper μετά τη σχετική συμφωνία με την Lockheed Martin.

«Μετά την ολοκλήρωση και του προγράμματος αναβάθμισης η Ελλάδα θα διαθέτει αναμφισβήτητα ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι του ποσοτικού πλεονεκτήματος της Τουρκίας που χρησιμοποιεί τις εκδόσεις F-16, Block 30, 40, και 50» επισημαίνεται. Σύμφωνα με την Lockheed Martin, η Ελλάδα θα διαθέτει τότε τα πλέον προηγμένα F-16 στην Ευρώπη.

Πηγές:

 https://www.iefimerida.gr/kosmos/time-poion-soyltano-ehei-gia-protypo-o-erntogan

https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/6598672/reuters-me-tin-taktiki-mastigio-kai-karoto-tha-antimetopisei-i-ee-tin-toyrkia-gia-tin-anatoliki-mesogeio?utm_medium=onesignal&utm_source=notification&utm_campaign=alert&utm_content=post

https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/1115022/exi-vomves-etoimazei-i-toyrkia-stin-anatoliki-mesogeio

https://www.ethnos.gr/politiki/122291_forbes-pos-i-ellada-tha-yperehei-stratiotika-tis-toyrkias-se-aigaio-kai-anatoliki

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ellinotoyrkika/911551_geni-safak-i-toyrkia-tha-xekinisei-tin-anazitisi-petrelaioy-se

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/6961825_stoltenmpergk-den-yparhei-symfonia-athinas-agkyras-mono

 https://www.tanea.gr/2020/09/04/politics/proklitikos-tsavousoglou-i-ellada-symfonise-se-dialogo-kai-meta-ekane-piso/ 

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments